30. godina od premijere kultnog filma ”Prava romansa”

True Romance (naslov preveden kao Prava romansa), američki igrani film snimljen 1993. godine u režiji Tonija Skota, a prema scenariju Kventina Tarantina. Po žanru predstavlja kombinaciju akcionog filma, melodrame i crne komedije. Protagonisti – koje tumače Kristijan Slejter i Patriša Arket – su mladi radnik iz detroitske videoteke i prostitutka, a radnja prati njihov pokušaj da kokain ukraden od okrutnih kriminalaca “utope” u Holivudu i tako započnu novi život.

Iako ispočetka nije imao veliki komercijalni uspjeh, stekao je brojne pohvale od strane kritike, a nakon što je Tarantino postao zvijezda sa Pulp Fictionom, stekao je i kult-status. Tarantino, čiji je scenario, prema vlastitim tvrdnjama, imao brojne autobiografske elemente, ispočetka je htio sam režirati film, ali se na kraju složio s time da film režira Toni Skot. Na kraju je bio zadovoljan tim izborom, kao i Skotovom odlukom da izmijeni kraj filma, smatrajući da bi bio daleko efektniji hepi end.

Film se odlikuje i muzičkom partiturom Hansa Zimera temeljenoj na temi Gassenhauer Karla Orfa, korišćenoj dvadeset godina u filmu Badlands. I time, kao i naracijom glavnog ženskog lika True Romance je odao omaž Badlandsu.

Priredio: Dragan Leković

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.