40. godina od premijere ”Povratak Džedaja”

Ratovi zvijezda VI: Povratak Džedaja (eng. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi), američki naučno fantastični film iz serijala Zvjezdani ratovi, snimljen 1983. godine.

U distribuciju je krenuo kao treći film, ali je hronološki šesti i posljednji u sagi. Iako manje omiljen od prva dva filma, i “Povratak Džedaja” je bio komercijalni uspjeh: zaradio je 252,6 miliona $ tokom premijere (309,3 miliona $ ako se uključe i prihodi od ponovnog puštanja u bioskopsku distribuciju 1985. i 1997. kao “posebno izdanje”) te postao najkomercijalniji film godine te istovremeno jedan od 10 najkomercijalnjih filmova decenije.

Glumci

Mark Hamill – Luke Skywalker
Harrison Ford – Han Solo
Carrie Fisher – Leia Organa
David Prowse – Darth Vader
James Earl Jones – glas Dartha Vadera
Billy Dee Williams – Lando Calrissian
Anthony Daniels – C-3PO
Kenny Baker – R2-D2
Peter Mayhew – Chewbacca
Alec Guinness – Obi-Wan Kenobi
Frank Oz – Yoda

Nagrade

Osvojen Oskar (posebna nagrada za specijalne efekte) i 4 nominacije (najbolja scenografija, zvuk, muzika, montaža zvučnih efekata).
Osvojena BAFTA (najbolji specijalni efekti) i 4 nominacije (najbolji zvuk, šminka, scenografija).
osvojena nagrada Saturn za najbolji naučno fantastični film, najbolju šminku, najbolje specijalne efekte, najbolji kostim, najboljeg glumca (na filmu).

Kritike

“ “Povratak Džedaja” su istovremeno i poznat i nov film. Završava priče glavnih likova sage, pogotovo Skywalkera, Han Sola, princeze Leje i Dartha Vadera… Priča u filmovima o “Ratovima zvijezda” je, ipak, samo dio filma – te manje važan element s prolaskom vremena. Ono što nam “Džedaji” stvarno daju je opulentno putovanje kroz maštu, te predstavljanje oblika života manje poznatih od našeg… “Povratak Džedaja” su zabavni, veličanstveno zabavni. Film je potpuna zabava, gozba za oči. ”
—Roger Ebert

Priredio: Dragan Leković

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.