5 najboljih ex-yu rock albuma – Aleksandar Janković

Aleksandar Janković, foto: Private

1. Azra – Filigranski pločnici (1982)

Mislim, bilo koji album od prva tri da stavim od Azre bilo bi ok, to su jednostavno remek dela koja su probila sve i Rock’n’Roll u tadašnjoj Yugoslaviji učinila važnim bitnim i uticajnim. Jednostavno, Johnny je pokazao da na našem jeziku možeš reći sve i da tekstovi nisu samo neka usputna stvar nego jaka poruka koja se kroz njegove pesme i dan danas prenosi.

A Filigrani su moj omiljeni Azra album, koji stari kao i dobro vino..

2. Partibrejkers I (1985) 

Ovo je bio album koji me je oborio kada sam imao 16 god. Posle njega više ništa nije bilo isto a ja sam rešio da napravim bend. Cane & Anton su pokazali da rhythm’n’blues na srpskom jeziku zvuči neviđeno i poruke koje su poslali i danas imaju u sebi iskrenost i ono najvažnije za blues – dušu. Verovatno, najvažniji album u mom životu.

3. Električni Orgazam – Distorzija (1986)

Antologijski album Gileta i kompanije, svaka pesma je malo remek delo. Još jedan od albuma koji je bio važan u mom odrastanju i koji i danas zvuči savršeno i moćno. Posle njega je Orgazam postao veliki bend a Gile jedan od najvećih hitmejker sa ovih prostora. Usput, uvek mi je drago kada ih slušam live i pričam sa Giletom koji izuzetan lik i veliki poznavaoc R’n’R istorije.

4. Buldožer – Zabranjeno plakatirati (1977)

Po meni, Buldožer je verovatno najvažniji band bivše Yugoslavije. Uvek ispred vremena, uvek samo svoji i potpuno drugačiji od svih. Drugi album je moj favorit, iako bi mogao još tri njihova albuma da stavim na listu. Imao sam tu sreću da upoznam Brecelja kao i Boris Belea. Oni su moji heroji bili i ostali zauvek.

5. Eva Braun Prisluškivanja (1992)

Nikada neću zaboraviti kada sam prvi put čuo Evu Braun i njihov prvenac Prisluškivanja. Savršene pop pesme benda koji dolazi iz Bečeja i to u vreme kada je sve počelo da se ruši oko nas. Bilo je to pravo remek delo kao i sledeći album ”Pop music”. Ali, prvi mi je draži. Oni su moja generacija, i po meni, uz Kaznu za uši jedan od najznačajnijih bendova 90-tih. Vaske, Pjer i ekipa su neviđeni hitmejkeri i jedan od bendova koji je održao savremenu pop muziku i R’n’R u vremenima kada nikog nije bilo briga za kulturu i umetnost. 

P.S. Ima još puno albuma koje volim i koji su za mene remek dela. Prvi od grupe Time, Dnevnik jedne ljubavi Josipa Lisac, Indexi iz 1972, Idoli ”Odbrana…” i naravno Šarlo Akrobata ”Bistriji…” Ali, spisak je kratak.

Aleksandar Janković, foto: Aleksandar Fatić

Aleksandar Janković frontmen, pjevač i tekstopisac grupe Instant Karma rođen je 11.02.1967 u Zrenjaninu.

Instant Karma je nastala kao srednjoškolski bend sredinom osamdesetih u Zrenjaninu. Sa prvim demo snimcima se pojavljuje na tada popularnoj zagrebačkoj Stereoviziji 1986. 1987 snimaju prvi singl za zagrebački Suzy Dim nad Gradom, a nešto kasnije 1988 i Ep Totalni mrak. Ali, prvi zvanični album Deset Godina Pre izlazi decembra 1990g. Bend nastupa 1992 na Brzim Bendovima Srbije i izdaje album Pazi Kako Hodaš, na njemu je i obrada pesme Osmeh Drage Mlinareca koja je bila njihov odgovor na rat koji je rasturio Yugoslaviju. Bend stiče reputaciju kao rhythm’n’blues klupska atrakcija.

1994 objavljuju živi album Kako Ubiti Oktopoda koji biva proglašen za jednim od najboljih živih albuma na ovim prostorima. Tako je zaokružena jedna a Sale i Saša Koso priča nastavlja dalje. 1995 za Komunu izlazi Dan za Danom a 1996 Roll Over, kompilacija sa dvije nove pjesme. Za jednu od njih, Ne možeš mi ništa, Zoran Kostić Cane je napisao tekst. 1997 izlazi Blum! album sa hitom Čudni dani koji najavljuje novu Karmu. 1999 objavljuju Ep 3×3 koji je snimljen uživo za vrijeme bombardovanja SRJ..

2001 objavljuju album Metamorfoza koji dobija odlične kritike. Album je potpuno drugačiji od svega što je bend radio do tada. 2003 za PGPRTS izdaju album Guru sa vjerovatno njihovim najvećim hitom do tada, pjesmom Guru, koja je bila posvećena George Harrisonu koji je preminuo 2002 godine. Na žalost, 2005 bubnjar Instant Karme Branislav Mazalica je preminuo usled srčanog udara.

Karma pravi pauzu da bi se 2007 koncertom na Exitu vratila a 2008 objavila album Sve je Uredu samo Krvarim gdje se Saša vraća korenima rhythm’n’blues i rock’n’rolla. Saša odlučuje 2011 da je vrijeme za dužu pauzu pošto je bend bio stalno pod velikim pritiskom. 2015 se vraćaju sa singlom Dan ili dva i živim nastupima, da bi 2019 ušli u studio i snimili jedan od svojih najboljih albuma Buda sa Krova, koji je izašao 2020 za SKCNS. 2022 band svira na Exitu posle duge kovid pauze.

Tako, priča Aleksandra Jankovića i Instant Karme se nastavlja.

”Mislim, probao sam da radim nešto drugo, da bežim od rock’n’rolla, ali, jednostavno ne ide. Uvek me prati i čeka. To je moj život, moje srce, to sam ja. Žao mi je što ljudima danas muzika više ne znači puno nego pričaju o ratovima, tenkovima i glupostima. Svet se menja, ali, ja i dalje verujem. Jer, ako prestanem da verujem – prestaću da postojim. Pozdrav iz Zrenjanina!”

Autor: Dragan Leković

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.