Abazović: Administrator portala “Udar” bio službenik ANB-a Filip Đuranović, službenik Grozdanić nije obuhvaćen istragom

Predsjednik Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović danas je dao  izjavu pred Osnovnim sudom u slučaju portala “Udar”.

Prema njegovim operativnim saznanjima, administrator ovog portala bio je tadašnji službenik ANB-a, Filip Đuranović.

Abazović je, kao sjedok pred sudom, u izjavi u koju je PRESS imao uvid, naveo da su materijali koje je prikupljala Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), putem primjene mjera tajnog nadzora, završavali na portalu „Udar“.

Na čelu tajne pratnje, izjavio je on, bio je Srđan Pavićević,

“Dakle, vezano za situaciju oko portala Udar.me, nakon stupanja na dužnost 04. decembra 2020. godine kao potpredsjednik Vlade bio sam zadužen za pitanja bezbjednosti. Kako je u tom portfoliju bila i Agencija za nacionalnu bezbjednost preduzeli smo odmah aktivnosti u vezi sagledavanja situacije i suzbijanja nelegalnih aktivnosti koje su možda bile predmet rada Agencije. Nedugo zatim, možda 45 dana nakon toga, od tadašnjeg direktora ANB-a obaviješten sam da konkretno, kada je u pitanju portal Udar, postoje saznanja osnovane sumnje da je Agencija imala udjela u tome i da su korišćeni resursi ANB-a u cilju pisanja sadržaja na tom portalu koji je bio diskreditirajućeg karaktera u odnosu na više lica”, ispričao je, odmah na početku svjedočenja, Abazović.

Na čelu tajne pratnje bio službenik ANB-a Srđan Pavićević

On tvrdi da je dao saglasnost da se sve što je u domenu ANB-a istraži. 

“Nakon toga ANB je počela sistematsko dublje istraživanje vezano za ovaj slučaj, a o čemu sam ja i obaviješten i što ću sad saopštiti. Glavno saznanje koje ja imam jeste da su materijali koje je radila tajna pratnja ANB-a završavali na portalu Udar. Tada na čelu tajne pratnje ANB-a je bio gospodin Srđan Pavićević. Isto tako saznanja govore da je šef drugog sektora, koji je zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala, na čijem čelu je bio gospodin Grozdanić, vršio određene aktivnosti i ako za iste nije imao pisani nalog neposredno nadređenog”, rekao je on.

Abazović je pojasnio i da je fleška, “koja je ovdje najvažnija stvar, na kojoj su bile dokumentovane fotografije praćenih osoba, završila kod tadašnjeg direktora ANB-a Dejana Peruničića”.

Peruničić snosi najveću odgovornost, Grozdanić nije obuhvaćen nijednom istragom

Peruničić, prema njegovom mišljenju, nosi najveću funkcionalnu odgovornost u svemu ovome.

On je podsjetio i da je, na jednom sastanku, tadašnji direktor ANB-a Dejan Vukšić upoznao njega, kao vicepremijera, o namjeri za podnošenje krivične prijave u vezi sa radom portala Udar što je i učinjeno.

“Posebno je zabrinjavajuće što se krivični postupak vodi u odnosu na dva lica, Peruničića i Pavićevića, dok je Grozdanić, po mojim operativnim saznanjima, izuzet, odnosno isti nije priključen ovoj grupi vjerovatno iz razloga što bi se u tom slučaju očigledno radilo o organizovanoj kriminalnoj grupi. Do mene kao vicepremijera su dolazila mnoga operativna saznanja u vezi rada ovog portala, neka od njih su tačna neka možda nisu”, dodao je Abazović u današnjoj izjavi pred Osnovnim sudom.

Predrag Bošković, u tom periodu, prečesto posjećivao ANB

Naročito indikativno je, smatra lider GP URA, to da se provjerom spoljašnjih i unutrašnjih kamera video materijala ANB-a uočilo da je tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković učestalo posjećivao ANB “i to baš u periodu rada navedenog portala”.

“Po mom sudu ovo je indikativno iz razloga što nije uobičajeno da ministar odbrane toliko učestalo, zapravo i uopšte, ima potrebu da posjeti ANB, a naročito kod činjenice da je izborni proces bio u toku”, jasan je Abazović.

Foto: Printskrin

On je otkrio i da je, po njegovim operativnim saznanjima, administrator portala “Udar” bio tadašnji službenik ANB-a Filip Đuranović koji, koliko on zna, nije obuhvaćen tekućim postupcima.

“Obzirom na moju tadašnju funkcionalnu odgovornost, ja smatram da bi bilo svrsishodno da Vlada Crne Gore oslobodi čuvanja tajne tadašnjeg direktora ANB-a gospodina Vukšića, koji nakon toga može o svemu ovome da priča detaljno, kao i da prezentuje dokumentaciju koju je tada, povodom ovoga, prezentovao i meni kao vice premijeru ili poslao putem pošte kako je u ustaljenim procedurama”, objasnio je on.

Boškovićevo obrazloženje za česte posjete našoj tajnoj službi bilo je da je on, svaki put kada je išao van Podgorice, tražio bezbjednosnu procjenu, te da je morao fizički dolaziti u prostorije Agencije.

“Znači da sam tražio bezbjednosnu procjenu svaki put kad sam izlazio van Podgorice. To je neka moja procjena bila. Dakle, ja sam svaki put kad sam išao, recimo u Berane, tražio bezbjednosnu procjenu zbog velikog broja stranih agenata koji su vršljali po Crnoj Gori. Da znam koji lokal, gdje, na koji način se sastaju ti kog vrbuju, kako ne bih došao u situaciju da sjednem sa nekim i da budem bezbjednosno kompromitovan, bilo u Beranama, bilo u Pljevljima, bilo u Budvi i gdje god sam išao”, obrazložio je Bošković u filmu “UDAR – 4 godine poslije”, koji je emitovan na TV “Vijesti.

Ideja o osnivanju portala Udar rođena u vrhu DPS-a

Na dalja pitanja tužioca Abazović je odgovorio da se radi o klasičnoj zloupotrebi, a ne ni o kakvoj zaštiti državne bezbjednosti, te da je ANB nanio nemjerljivu štetu ovim svojim neprofesionalnim postupanjem, zloupotrebljavajući državne resurse u političke svrhe.

“Želim da naglasim da ANB ima jasnu i preciznu hijerarhiju i da se zna komandna odgovornost. Odnosno, ko daje naloge za izvršavanje određenih zadataka, naročito imajući u vidu da Agencija funkcioniše po sektorima”, kategoričan je on u izjavi do koje je došao PRESS.

Foto: Printscrin sa portala Udar

Lider GP URA nema dilemu da su određena lica iz ANB-a, a koja je pomenuo u današnjem iskazu, direktno radila po određenim direktivama, kao i da je ideja za osnivanjem jednog ovakvog portala rođena, u susret izborima koji su bili 30. avgusta 2020. godine, u vrhu političke partije DPS.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 24. maj 2024. godine u 9 časova, sud je donio i rješenje da od Vlade Crne Gore zatraži oslobađanje obaveze čuvanja tajnih podataka Dejana Vukšića i Artana Kurtija.

Autor: Milovan Marković

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.