Afera “Možura”: Prodali firmu u CG pa kupili imovinu u Londonu od 2,5 miliona eura

Foto: Gov.me

Bliski saradnik Jirgena Feneka, Turab Musajev, kupio je nekretninu u Londonu vrijednu 2,5 miliona, nekoliko mjeseci nakon što su njih dvojica tajno zaradili milione od Enemaltinog ugovora o kupovini vjetroelektrane u Crnoj Gori. Bivši direktor Elektrogasa Turab Musajev potpisao je ugovor o kupovini stana vrijednog 2,5 miliona eura u Holand Park Gardensu, koji se nalazi na korak od Kensingtonske palate, šest mjeseci nakon što su prihodi od sporazuma u Crnoj Gori iz decembra 2015.godine podijeljeni između njih. 

Dokumenti koje je pregledao list “Times of Malta” pokazuju da je Fenek bio svjedok u hipotekarnom listu koji je Musajev potpisao za kupovinu imovine.

Musajeva kompanija Cifidex prodala je akcije u projektu vjetroelektrane “Možura” Enemalti za 10,3 miliona eura, pošto je te iste akcije kupila samo dvije nedjelje ranije za 2,9 miliona eura.

Originalnu kupovinu od 2,9 miliona eura od strane Cifidex finansirala je Fenekoova nekada tajna kompanija 17 Black, prenosi RTCG.

Malteški list “Tajms of Malta” i britanska agencija Rojters ranije su objavili kako je uhapšeni biznismen Jorgen Fenek preko svoje firme “17 Black” zaradio milione od projekta vjetroelektrane “Možura” u Crnoj Gori, koji je malteška državna kompanija Enemalta kupila krajem 2015.godine.

U mjesecima prije ubistva, stradala malteška novinarka Dafne Karuana Galicija je bila na tragu ofšor kompanije 17 Black registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Fenek je optužen za učešće u njenom ubistvu. 

Podsjetimo, u decembru prošle godine premijer Dritan Abazović zahvalio je vlastima SAD na sankcijama koje su stavili pojedinim akterima afere “Možura”.

Američki Stejt dipartment stavio je bivše zvaničnike na Malti, Konrada Micija i Kita Šembrija, na listu sankcionisanih lica zbog umiješanosti u značajnu korupciju.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me