Afera “Možura”: Vujanović i Đukanović pomenuti u mejlovima uoči objave tendera

Bivši predsjednik države Filip Vujanović kontaktiran je od strane predstavnika španske kompanije “Fersa Energias Renovables” uoči raspisivanja javnog međunarodnog tendera za davanje državnog zemljišta u zakup u cilju izgradnje vjetroelektrane “Možura”.

Radi se o tenderu na kojem je pobijedio upravo konzorcijum, koji su činile kompanije “Fersa Energias Renovables” (Audax Renovables S.A.) i “Čelebić”, biznismena Tomislava Čelebića – poslovnog partnera predsjednika države Mila Đukanovića.

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA, u saradnji sa portalom PRESS, došla je do dokumentacije koja pokazuje da su predstavnici kompanije iz Španije uoči tendera kontaktirali visoke državne funkcionere, a da je sve dogovarano preko bivšeg sindikalnog lidera Danila Popovića.

Sada bivši predsjednik “Ferse” Jose Maria Roger Ezpeleta tokom 2007. godine poslao je dva dopisa tadašnjem predsjedniku države Filipu Vujanoviću i premijeru Željku Šturanoviću u kojem je između ostalog pisalo:

“Od gospodina Danila Popovića, predsjednika Sindikata Crne Gore, smo obaviješteni da ste prihvatili susret sa nama i na tom sastanku bi izložili naše namjere i predstavili poslovanje kompanije”, navodi se između ostalog u pismu bivšeg direktora “Ferse”.

Dopis sada bivšeg predsjednika “Ferse” Foto: PRESS/LUPA

U Osnovnom sudu u Podgorici postoji sudski predmet po tužbi Budvanina Vladimira Popovića i Španca Carles Coll Paloua protiv prvih partnera Vlade u projektu izgradnje vjetroelektrana na Možuri – španske firme Fersa Energias Renovables (sada Audax Renovables S.A.), ali i povezanih kompanija BWP Montenegro i BWP Europe Consulting S.L.

Popović i Palou godinama tvrde da su prevareni i da im nije isplaćena milionska provizija, za posredovanje i lobiranje u poslu sa vjetroelektranama. Posebno su ukazivali na korupciju visokih državnih funkcionera.

Do sada javnost nije znala da je oko projekta “Možura” bio kontaktiran i Filip Vujanović. Takođe, nije poznato ni da li se i ako jeste kad Vujanović sastao sa predstavnicima kompanije “Fersa”.

Novinari su uspjeli da stupe u kontakt sa Vujanovićem, kako bi se ova pitanja rasvijetlila.

“Nikada nisam čuo ni za navedenu kompaniju ni gospodina kojega pominjete”, odgovorio je Vujanović.

Mejl prepiska

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je početkom 2017. godine pokrenulo izviđaj u predmetu “Možura”, zbog sumnje u koruptivne radnje.

U mejl korespodenciji iz 2007. godine pominje se pismo koje je proslijeđeno i tadašnjem premijeru – pokojnom Željku Šturanoviću, koji je bio predsjednik Vlade u periodu od 10. novembra 2006. godine do 31. januara 2008. godine.

Na čelu Vlade Crne Gore Šturanovića je u januaru 2008. godine naslijedio Milo Đukanović, čija Vlada je 24. decembra 2009. godine objavila Javni oglas za izbor investitora za zakup zemljišta i izgradnju vjetroelektrane za lokalitetu Možura.

Novinari istraživači došli su i do mejl korespodencije u kojoj se pominju Milo Đukanović i njegov brat Aco Đukanović.

Radi se o dopisu koji je 2007. godine poslala Milena Popović, kćerka Danila Popovića.

“Taj novac koji nam fali za fond, tako je, jer do prije mjesec dana niko nije htio da uđe u fond. Sada svi žele. Oni su izgubili klijenta jer su nas čekali i sada hoće nadoknadu. Moj otac do sada nikad nije tražio novac a ti znaš koliko smo informacija njemu tražili. Sada ova dvojica prosto traže i šta god se desilo sa poslom, oni hoće da se naplate. Do prije mjesec dana smo mogli ući lakše a sad je teže. U ovom trenutku imamo jakog konkurenta, Nikšićku banku, koja sad ima trećeg najvećeg akcionara. Riječ je o bratu vlasnika banke, bivšem predsjedniku…”, piše u jednom od dopisa Milene Popović.

Dopis Milene Popović

Projekat “Možura” od samog starta je povezivan sa koruptivnim radnjama. Krajem 2016. godine objavljena je i šema po kojoj je nekoliko osoba trebalo da dobije milionske iznose za ugovaranje tog posla.

Šema isplata

Ranije je otkriveno i da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva „Cifidex Ltd” krajem 2015. godine postala vlasnik projekta „Možura”. Radi se o kompaniji koja je pod istragom Evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage ubistva poznate malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Novinarski tim otkrio je ranije da je kompanija „Cifidex Ltd” bila vlasnik firme „Mozura Wind Park”, koja realizuje projekat gradnje vjetroelektrana, u periodu od 9. decembra 2015. godine do 26. februara 2016. godine, nakon što je taj projekat otkupila od kompanije “Fersa Energias Renovables” i “Čelebić”.

Vlada Crne Gore u više saziva je godinama skrivala od javnosti da je firma „Cifidex Ltd” na nekoliko mjeseci preuzela kontroverzni međunarodni projekat.

Malteška državna kompanija “Enemalta” je postala jedini vlasnik kompanije „Mozura Wind Park” 29. decembra 2015. godine, nakon što joj je kompanija „Cifidex Ltd” prodala udio od 100 odsto kapitala. Zvanično je Enemalta preuzela projekat Možura, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), 26. februara 2016. godine.

“Cifidex ltd” je za akcije Možure platio ukupno 3,5 miliona eura, a onda ih je prodao “Enemalti” za 10,3 miliona eura.

Autor: Vl. Otašević

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta dijelom finansiranog od strane Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me