Analiza AEM-a: TV Nikšić na prvom mjestu među lokalnim televizijama

Prema Analizi programske strukture lokalnih javnih TV emitera, koju je uradila Agencija za elektronske medije (AEM),  RTV Nikšić je na prvom mjestu.

“Lokalne javne televizije u prosjeku proizvode 26% sopstvenog programa i emituju 49% kupljenih sadržaja. Reemitovani program u prosjeku iznosi 5%. Najviše sopstvene produkcije proizvodi Televizija Nikšić, približno 43%”, navodi se u ocjenama i zaključcima analize.

Prije samo godinu dana, takođe po podacima AEM- a, Radio Televizija Niksic je imala svega 19,01 odsto sopstvene produkcije, tako da je sopstvena produkcija za samo 12 mjeseci porasla za 224,2 posto

Analiza je, kako je navedeno u dokumentu, urađena  na osnovu podataka dobijenih monitoringom programskih sadržaja emitovanih u periodu od 12.11.2022. do 18.11.2022. godine u terminu od 00 do 24 časa.

Informativni program zauzima značajno mjesto u ukupno emitovanom programu (u prosjeku oko 24%) i odlikuje se klasičnim informativnim sadržajima sa značajnim učešćem lokalnih informacija. Najviše informativnih sadržaja proizvode Gradska TV i Televizija Nikšić.

“Televizija Nikšić emituje program 24 časa dnevno, što na sedmičnom nivou predstavlja 10.080 minuta televizijskog programa. Posmatrano po produkcijskom izvoru, u ukupno emitovanom programu dominantna je sopstvena produkcija 42,63%, (u odnosu na 57,24% iz Odobrenja). Kupljeni program čini 36,83% ukupno emitovanog sadržaja Televizije Nikšić. U posmatranom periodu emiter je imao manje od 1% reemitovanog sadržaja”, navedeno je u analizi.

Najznačajnije učešće kupljenih sadržaja imaju Televizija Budva i Televizija Herceg Novi. Televizije Budva, Pljevlja, Herceg Novi i Gradska nemaju reemitovanog sadržaja.

Po žanrovskoj strukturi, lokalne javne televizije u svom programu u načelu imaju zastupljene sve vrste sadržaja. Televizija Rožaje, Televizija Pljevlja i Televizija Herceg Novi po strukturi predstavljaju specijalizovane progame kod kojih učešće jedne vrste sadržaja iznosi više od 50%.

Po vrsti sadržaja dominira zabavni program, u prosjeku 37% ukupno emitovanog sadržaja. Kod televizija Rožaje, Pljevlja i Herceg Novi učešće zabavnog sadržaja je dominantno. Najmanje učešće je kod Gradske TV, a najviše kod Televizije Rožaje, čak 60%. Dominantnu, gotovo jedinu, vrstu zabavnog sadržaja, koja se emituje na programu lokalnih javnih TV emitera, čini emitovanje muzičkih spotova i tzv. intermeco sadržaji.

U analizi je navedeno da kulturno-umjetnički program (od čega većinu čini filmski i serijski program) u prosjeku čini 19% ukupno emitovanog programa. Lokalni javni emiteri povremeno krše odredbe koji se odnose na označavanje i raspoređivanje emitovanih sadržaja koji mogu ugroziti razvoj fizički, zdravstveni, moralni, mentalni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj.

“Dokumentarno-obrazovni program ima prosječno učešće od 7% ukupno emitovanog programa. Programa za djecu na programu lokalnih javnih televizija ima malo, u prosjeku 2%. Televizije Pljevlja i Rožaje nemaju ovih sadržaja. Najveće učešće ovih sadržaja bilježi se u programu TV Budva. Učešće sportskog programa u ukupno emitovanom programu u prosjeku iznosi oko 2%.Na programu lokalnih javnih televizijskih emitera nema sadržaja posebno prilagođenih osobama sa invaliditetom”, zaključci su analize AEM-a.

Izvor: RTNK

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.