ASK: Očekujemo izvinjenje Đurović zbog uvreda koje smo doživjeli u Skupštini Crne Gore

Foto: Agencija za sprječavanje korupcije

Sa nadom da predsjednica Skupštine Danijela Đurović baštini vrijednosti kulture javne komunikacije, i manire domaćinskog ponašanja svojstvene crnogorskoj tradiciji, očekujemo da će pravovremeno reagovati i uputiti nam izvinjenje zbog doživljenog šikaniranja, kazali su iz Agencije za sprječavanja korupcije (ASK) nakon što su njihovi predstavnici Jelena Perović i Momčilo Radulović napustili današnju sjednicu parlamenta zbog grubih kvalifikacija koje je na njihov račun uputio poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović.

Oni su ukazali na to da su se do sada uvijek odazivali na pozive iz zakonodavnog doma, iako ih ni Zakon o sprječavanju korupcije niti poslovnik o radu Skupštine Crne Gore ne obavezuju da prisustvuju sjednicima Odbora za antikorupciju i sjednicama Skupštine na kojima se raspravlja o njihovim izvještajima o radu.

Činili smo to uvjereni da smo tu kako bismo učvrstili institucionalne veze, osnažili partnerski odnos i bili jedni drugima oslonac u antikorupcijskom djelovanju. Prisustvo sjednicama predstavljalo je i čin naše odgovornosti i dubokog poštovanja prema građanima, Skupštini i instituciji koju predstavljam, rekli su iz ASK-a.

Dodaju da mogu da istrpe da poslanici iznose “politikantske kvalifikacije koje ne odgovaraju istini” i da pobijaju navode koje su o njihovom djelovanju dali brojni međunarodni partneri, u prvom redu Evropska komisija, Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Možemo da istrpimo i činjenicu da se među izabranim predstavnicima naroda niko nije odazvao našem više puta upućenom pozivu da posjeti Agenciju za sprječavanje korupcije, upozna se sa njenom organizacijom i funkcionisanjem. Možemo da istrpimo i to što većina poslanika, usko slijedeći svoje političke i partijske interese, i nisu pročitali naš Izvještaj o radu za 2021. godinu. Međutim, ono što ne možemo i nećemo da trpimo su brutalne neistine i lične uvrede, nedostojne Skupštine i neprimjerene zvaničnoj i javnoj komunikaciji, kojima smo bili izloženi prilikom današnje posjete od strane uigranog tandema koji čine Branko Radulović (DF) i Branka Bošnjak, saopštili su iz ASK-a.

Oni su ocijenili da je poslanik Radulović “gazeći pristojnost preuzeo ulogu osvetnika iz zasjede, u čemu je dobio svesrdnu podršku predsjedavajuće Bošnjak”.

Umjesto da pokaže lični i profesionalni integritet i izuzme se iz rasprave, imajući u vidu broj i ozbiljnost postupaka koji se pred Agencijom vode protiv članova njegove porodice, navode iz ASK-a.

Dodali su da zbog njihovog ponašanja traže javno izvinjenje predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Jer smo kao njihovi gosti, u vrijeme obavljanja službene dužnosti, u instituciji koja bi trebalo da bude dom svih građana, bili suočeni sa najprizemnijim klevetama i drskim pokušajima omalovažavanja, o čemu obavijestiti i naše međunarodne partnere. Sa nadom da predsjednica Skupštine baštini vrijednosti kulture javne komunikacije, i manire domaćinskog ponašanja svojstvene crnogorskoj tradiciji, očekujemo da će pravovremeno reagovati i uputiti nam izvinjenje zbog doživljenog šikaniranja. U suprotnom, doživjećemo to kao očigledan primjer urušavanja ugleda Skupštine Crne Gore, u kome nemamo namjeru da učestvujemo, zaključili su iz ASK-a.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me