Bečić – Gulijev: Crna Gora ima odlične šanse da ,,popuni rupe na putu ka EU“

Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa specijalnim predstavnikom za Jugoistočnu Evropu, potpredsjednikom Parlamentarne Skupštine OEBS-a, Azajom Gulijevim.

“Imajući u vidu odličnu saradnju koja je pratila odnose između OEBS-a i Skupštine Crne Gore za vrijeme njegovog predsjedavanja, predsjednik Bečić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog susreta i istakao da je crnogorski parlament upravo zbog nesebičnog doprinosa OEBS-a dobio priznanje od međunarodnih partnera i Evropske Unije na polju unaprijeđenja rada najvišeg zakonodavnog doma”, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Poželjevši dobrodošlicu zvaničnoj delegaciji OEBS-a u sjedištu Demokratske Crne Gore, koja je jedna od dvije pojedinačno ubjedljivo najjače partije u Crnoj Gori, partija koja je građanski orijentisana i partija koja je snažno na putu evropskih integracija, na evroatlanskom i prozapadnom putu, Bečič je istakao otvorenost prema svim ljudima koji dijele ove vrijednosti ,,i svih onih koji su poznati kao veliki borci za vladavinu prava, borci protiv kriminala i korupcije“.

Takođe, Bečić je kazao da je najbolji pokazatelj jedinstva u promovisanju ovih vrijednosti upravo činjenica da se ,,za gotovo osam godina postojanja kao partija nismo cijepali i dijelili“.

Specijalni izaslanik za jugoistočnu Evropu, Gulijev, izrazio je interesovanje za političko djelovanje Demokrata u narednom periodu.

Bečić je istakao značajnu ulogu koju je Demokratska Crna Gora odigrala po pitanju izbora Tužilačkog Savjeta koji već sada daje značajne rezultate i dodao da ,,Vlada nema saglasnost po bilo kom od strateških pitanja, dok partije koje čine Vladu imaju više ministara nego poslanika, zbog toga smo smatrali da ovu krizu treba riješiti na izborima i, onaj koji sada pretenduje da “vodi” Vladu ima svega tri poslanika u Parlamentu“ što je, po riječima predsjednika Demokratske Crne Gore ,, nezabilježen slučaj“, koji ne vodi ka stabilnosti vlasti.

Naglašavajući važnost saradnje, dijaloga, rada na poglavljima 23. i 24. kao i značaj evropskog puta na kome je Crna Gora značajno odmakla, specijalni izaslanik Gulijev je kazao da Crna Gora ima odlične šanse da ,,popuni rupe na putu ka EU“ i izrazio nadu da će se sve ove promjene odigrati uz podršku Demokrata.

,,Svjedoci smo složene političke situacije kao i činjenice da u Crnoj Gori 30. avgusta, nisu bili samo redovni izbori već je po prvi put u svojoj istoriji, nakon trideset godina, promijenjena vlast“, rekao je Bečić i ukazao na činjenicu da građanima Crne Gore nije jasno kako su se na vlast vratili oni koji su izgubili na izborima i isti oni koji su priznali poraz na izborima.

Bečić je potvrdio stav da će Demokratska Crna Gora na isti način kako je dala doprinos prilikom izbora Tužilačkog Savjeta, vodeći računa da taj Savjet bude nezavisan i nepristrasan, isto tako će dati puni doprinos svemu onome što ubrzava put Crne Gore kao EU i ojačava naš evroatlanski status.

,, Kompromisa nema oko našeg EU, evroatlanskog i prozapadnog puta“, kazao je Bečić.

Na kraju, Bečić je upoznao delegaciju OEBS-a da Zakon o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi nije zakon o objedinjavanju lokalnih izbora već zakon o odlaganju izbora, a kao glavni razlog naveo upravo strah donosilaca ovog zakona od izbora i ,,ovakva situacija je proizvela totalnu pravnu anarhiju, percepciju da izbori zavise od onoga ko je na vlasti, dok se organi za sprovođenje izbora nisu snašli pa je to dovelo do haotične situacije u dijelu rokova i izbornih radnji“, pojasnio je Bečić.

Pored specijalnog predstavnika za Jugoistočnu Evropu, potpredsjednikom Parlamentarne Skupštine OEBS-a, Azajom Gulijevim, sastanku su prisustvovali i NJ.E. Dominik Vag, službenici u PS OEBS-a Serif Abdili, Roberto Ferrari, i Karen Gainer i Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokratske Crne Gore i šef poslaničkog kluba Demokrata.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me