Bečić: Potreban nam je funkcionalan Ustavni sud i očekujemo da ćemo ga uskoro dobiti

Bečić

Jasno je da nam je potreban funkcionalan Ustavni sud i očekujemo da ćemo ga uskoro dobiti, ali Ustavni sud koji nije mjera ili koji nije plod nekih jeftinih političkih dogovora, političkih prevaga ili uticaja u tako važnoj instanci i instituciji kako je nekada bilo, već istinski nezavisan, profesionalan i kredibilan Ustavni sud koji treba da pruži sve ono što mu Ustav nalaže, poručio je lider Demokrata, Aleksa Bečić nakon posjete Stejt departmentu.

,,Veoma uspješan i produktivan dan u Stejt departmentu, koji je rezultirao sa šest radnih sastanaka, sa visokim zvaničnikom SAD-a, Eskobarom, ali i drugim visokim zvaničnicima i rukovodiocima u okviru Stejt departmenta. Naravno, razgovaralo se o našem evroatlantskom partnerstvu, evropskim integracijama; borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije; borbi za građansku Crnu Goru lišenu podjela, mržnje, svađe i ekstremizama; deblokadi određenih procesa, funkcionalnosti institucija; medijskim slobodama i drugim gorućim temama od kojih zavisi napredak Crne Gore i ubrzanje naših integracija”, istakao je Bečić.

Kazao je da je Crnoj Gori potreban funkcionalan Ustavni sud i istakao da očekuje da će sudije uskoro biti izabrane.

“Ali Ustavni sud koji nije mjera ili koji nije plod nekih jeftinih političkih dogovora, političkih prevaga ili uticaja u tako važnoj instanci i instituciji kako je nekada bilo, već istinski nezavisan, profesionalan i kredibilan Ustavni sud koji treba da pruži sve ono što mu Ustav nalaže. Takav Ustavni sud treba Crnoj Gori, takva nezavisna, profesionalna i kredibilna Agencija za sprječavanje korupcije treba Crnoj Gori, takvo sudstvo u cjelosti treba Crnoj Gori, jer Crnoj Gori trebaju jake i nezavisne institucije, ekonomski slobodni i osnaženi građani, politički slobodni građani. Prosto jedan ambijent koji će omogućiti da konačno iskoračimo, da se ne vraćamo u prošlost, da ne gledamo iz prizme prošlosti, već da snažno zakoračimo u budućnost, jer je to u našem zajedničkom interesu”, istakao je Bečić.

Ističe da treba da “nastavimo da snažno podržavamo i pomažemo aktivnosti državnog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva da nastavi sa ohrabrajućim vijestima, da ruka pravde nastavi da djeluje nezavisno i nepristrasno u Crnoj Gori, ali i da damo svi svoj maksimum, a tu imamo veliku spremnost i naših međunarodnih partnera, da se i kadrovski i operativno i tehnički ojača naše tužilaštvo, kako bi njihov rad, na zadovoljstvo i domaće i međunarodne javnosti, bio još uspješniji i djelotvorniji, kao što je to slučaj u prethodnih godinu dana!”.

“Istakao sam da su Demokrate, kao što je svima već dobro poznato, partija koja iza svojih riječi stoji konkretnim djelima, partija koja je snažna i jaka, dobro organizovana, demokratska, evropska, građanska i evroatlantska! Mi smo privrženost ovim vrijednostima dokazivali nebrojeno puta, i ne samo dok smo bili vlast, već i dok smo bili opozicija, jer truli kompromisi za nas ne postoje. Brojnim glasanjima i odlukama smo to pokazali, što se veoma poštuje i cijeni, jer kada ste politički čisti, slobodni, kredibilni i kada istinski baštinite i vjerujete u evroatlantske vrijednosti onda ste partner u punoj mjeri i kapacitetu”, kazao je Abazović u Vašingtonu.

Nije partnerstvo i nije evropska i evroatlantska vrijednost, kako kaže,ni kriminal ni korupcija sa neke strane, ali ni različite podjele, nacionalizmi ili ekstremizmi sa mnogih drugih strana ili upareno, ponekada i vrlo često, suštinski sa jedne te iste strane.

“Vrijednosti, čini mi se ono za šta se stalno zalažemo i nema dileme da će Demokrate, to što smo odigrali veoma konstruktivnu i važnu ulogu u izboru kredibilnog i nezavisnog Tužilačkog savjeta, jer vidjeli smo sada koliko je to bitno i koliko je važno da to nikada nije plod partijskih trgovina, kada govorimo o krovu bilo koje institucije u Crnoj Gori, već zaista plod onog što su čisti i jasni principi. Ono što nema dileme, ono što ističem na svakom mjestu jeste da usljed ovog bujanja i različitih vrsta i nacionalizama i ekstremizama i kriminala i korupcije, koje definitivno imamo u Crnoj Gori, postoji velika potreba i velika je odgovornost na partijama slične programske orjentacije, na građanskim partijama, da zajedno, udruženo i objedinjeno djeluju, donesu mudre i odgovorne odluke u susret budućim političkim izbornim procesima, jer ukoliko te odluke zaista budu u interesu građana, budu mudre i budu odgovorne, možemo imati Crnu Goru kao politički apsolutno stabilnu, kao uspješnu evropsku i evroatlantsku priču u svim narednim godinama i decenijama. Mudrost sa naše strane dolazi, tu je i uvijek će je biti, odgovornost takođe, spremnost da se podredimo najvećem državnom interesu, interesu građana Crne Gore. Vidjećemo da li će i svi drugi odgovoriti zadatku. Nadamo se, i nadajmo se da hoće, jer zaista Crnoj Gori treba pobjeda tih politika, zato što to istinski znači stabilnu Crnu Goru, pobjedu konačnu, definitivnu i trajnu, i nad kriminalom i nad korupcijom, nestabilnošću i raznim vrstama ideološko-identitetskih igranki, odnosno utakmica”, kazao je Bečić.

U konačnom, očekuje, kako kaže, i potrebno je da svi politički subjekti, bez obzira na kojoj se strani nalaze, podnesu jednu vrstu žrtve na partijskom planu, zarad opšteg dobra, zarad dobra Crne Gore.

“Jer evropske integracije, evroatlantske integracije, sve naše zajedničke tekovine i uspješna budućnost ove zemlje je nešto što mora biti uvijek iznad sitnih partijskih kalkulacija. Zato vjerujem i nadam se da će negdje razum, racionalnost i odgovornost preovladati i da možemo očekivati dobre vijesti u narednom periodu. A prva itekako značajna, itekako veoma dobra, koja bi negdje ubrizgala to neophodno gorivo i dala impuls jeste izbor sudija Ustavnog suda, ali na način koji znači punu kredibilnost te najviše sudske instance”, zaključio je Bečić.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.