Bečić: Protiv smo zakona o zabrani građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima

Bečić

Poslanik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da se Zakon o teritorijalnoj organizaciji suštinki zove “zakon o zabrani građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima”.

“To je namjera i cilj, sve ostalo je magla i pokušaj zavaravanja tragova. Mislio sam da će se, nakon odluke Ustavnog suda o zakonu o bježaniji od izbora, neko makar izviniti, ali to se nije desilo”, kazao je Bečić.

On je rekao da je ta odluka izazvala pravni haos, dodajući da je parlamentarna većina, umjesto da se tu zaustavi, krenula dalje.

“Raspravljamo o sistemskoj i suštinskoj promjeni koja znači promjenu granica izbornog sistema, broja odbornika i birača. To je sve u suportnosti sa kodeksom dobrog vladanja u izbornim kampanjama, koji je donijela Venecijanska komisija”, saopštio je Bečić.

On je kazao da uvođenje “ovako opasnih presedana” znači da svako ko ima 41 poslanika može da mijenja izborne granice, broj odbornika i strukturu birača kako mu odgovara.

“To ne rade oni koji vode računa o evropskim integracijama Crne Gore”, poručio je Bečić.

Kako je rekao, Demokrate su podnijele amandman kojim su predvidjeli da se primjena zakona odloži do 1. januara 2024. godine

On je naveo da je slučaj Tuzi pokazao da godina i četiri mjeseca nijesu bili dovoljni za razgraničenje i podjele imovine između Tuzi i Glavnog grada, podsjećajući da Zeta treba da se razgraniči i sa Barom, Cetinjem, Tuzima i Podgoricom.

“Ako cilj nije izborni inženjering, prihvatite ovaj amandman, dajte Zeti ono što joj pripada”, poručio je Bečić.

Poslanik DF-a Andrija Mandić je rekao da opština Zeta danas traži malo u poređenju sa tim koliko joj je nekad pripadalo, prenijela je agencija Mina biznis.

Kako je kazao, osim Kombinata aluminijuma i dijela Dajbaba, Zeti bi trebalo da pripadne i Žabljak Crnojevića.

“Zeta bez Žabljaka Crnojevića ne bi mogla da odgovori istorijskom zadatku, kakav je imala u prošlosti, i koji sigurno treba da ima u budućnosti. Danas, kada se treba vratiti do temelja, opština Zeta treba da dobije posebno mjesto u Crnoj Gori”, rekao je Mandić.

Poslanik Pravne Crne Gore Marko Milačić naveo je da bi se, usvajanjem zakonskih izmjena, ukinulo zakonsko pravo građana Zete da biraju.

“Ustavni sud je kazao da je odlaganje lokalnih izbora bilo neustavno, što znači da građani Zete u ovom trenutku imaju stečeno pravo da glasaju na njima”, rekao je Milačić.

On je kazao da su poslanici GP URA primorani da podrže DPS u, kako je rekao, anti-zetskom zakonu, kako bi ih umilostivili da 19. avgusta ne glasaju protiv Vlade Dritana Abazovića.

“Ne bi me čudilo da DPS povuče taj prijedlog”, naveo je Milačić.

Predsjednik kluba albanskih poslanika Genci Nimanbegu rekao je da su sve partije za samostalnost opštine Zeta, ali da istovremeno imaju dijametralno suprotna izlaganja.

“Bilo bi očekivano da građani jednog područja kojima se zakonskim predlogom daje samostalnost, tačnije punopravnost. Ja sam za punopravnost opštine Zeta”, kazao je Nimanbegu.

On je dodao da je punopravnost jedne opštine svečani čin, dodajući da je Glavni grad dovoljno ekonomski snažan da na osnovu razvoja Podgorice, koristi ima Zeta.

“To potvrđuje opština Tuzi, koja sada ima budžet od šest miliona EUR, odnosno sedam miliona projektovano za ovu godinu”, rekao je Nimanbegu.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me