Begović vjerovatno još pola godine na čelu VDT-a

Foto: Dnevno

Tužilački savjet zakazao je sjednicu za sljedeći utorak, 8. avgust, saznaje “Dan”. Tog dana ističe polugodišnji mandat trenutom vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjani Begović, kada će biti odlučeno i da li će ona nastaviti da obavlja tu funkciju. Postoji mogućnost da neko od članova Savjeta uputi drugačiji predlog, ali, prema saznanjima “Dana”, zasad o tome nema ni spekulacija.

Članovi Savjeta su na poslednjoj sjednici uglavnom ukazali povjerenje v.d. vrhovnog državnog tužioca, uz zaključak da treba da nastavi da upravlja najvišom tužilačkom instancom. Zakon predviđa da joj mandat za vršioca dužnosti bude obnovljen još za šest mjeseci.

Član Savjeta Stevo Muk predložio je na toj sjednici da se na dnevni red uvrsti raspisivanje oglasa za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca. Međutim, taj predlog nije usvojen. Muk je tada tražio donošenje odluke o raspisivanju oglasa, ali je taj predlog podržalo pet članova Savjeta, a za prihvatanje je bio potreban glas više.

Pored Muka, ovaj predlog su podržali Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović Bojan Božović. Gazivoda je tada ocijenio da nema smisla mijenjati v.d. i da Begović treba i narednih pola godine da bude na toj poziciji. Biranja VDT-a na svako pola godine i osude javnosti ne bi bilo da se radilo po zakonu i da je izabran vrhovni državni tužilac u punom mandatu.

Božović je ocijenio da bi se raspisivanjem oglasa usložnjavala procedura. Da Begović treba da bude i dalje vršilac dužnosti VDT-a smatraju i Vuksanović i Ana Radović. Vuksanović je dodao i da raspisivanje oglasa ne bi bilo nešto što se do sada nije radilo na sjednici Savjeta.

Na funkciju v.d. VDT-a Begović je izabrana u februaru ove godine. Nakon njenog izbora uslijedile su brojne kritike. Akcija za ljudska prava (HRA) tada je ocijenila da Tužilački savjet nije smio da razmatra izbor više državne tužiteljke Tatjane Begović za funkciju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca sa liste tužilaca koji imaju najmanje 15 godina tužilačkog iskustva jer je u vrijeme sastavljanja liste bila član Tužilačkog savjeta.

Begović je prethodno, prilikom postupka izbora, na sjednici Savjeta podnijela ostavku na mjesto člana ovog tijela kako bi mogla da bude izabrana na novu funkciju. Nakon toga je samo formalno započeta druga sjednica, na kojoj je ona izglasana za šefa najviše tužilačke instance.

Na javni poziv tada su se prijavili i pravnik Milorad Marković i specijalni tužilac Sanja Jovićević, ali nijesu dobili dovoljan broj glasova.

Dotadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović je konstatovan prestanak funkcije nakon dva šestomjesečna mandata.

Vlada Crne Gore je prije toga povukla iz skupštinske procedure Predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu, kojim je traženo da mandat v.d. VDT-a traje do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu. Takođe, Zakonodavni odbor tada je ocijenio da predložene izmjene nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore i pravnim sistemom.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.