Bešović: Nisam pripadnik kriminalne organizacije

foto: Vijesti

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je juče u sudnici da su svi dokazi protiv članova navodne kriminalne grupe Radoja Zvicera pribavljeni u skladu sa zakonom, dok je advokat odbrane Miloš Vuksanović konstatovao da je Skaj komunikacija jedini argument tužilaštva i da se na tome ne može zasnivati eventualna presuda.

To su saopštili u podgoričkom Višem sudu na ročištu za kontrolu optužnice protiv Borka D. BešovićaBorisa P. Pejovića i Saše V. Dragojevića, okrivljenih da su počinili krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije (član 401a stav 2 u vezi sa stavom 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore).

Za isto krivično djelo optužen je i okrivljeni Radoje M. Živković iz Nikšića, koji je nedostupan pravosudnim organima, ali je odlukom suda razdvojena kontrola optužnice u odnosu na njega.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni tokom 2020. i 2021. godine, podstreknuti sa umišljajem od organizatora kriminalne organizacije, optuženih Radoja Zvicera i Milana Vujotića na izvršenje krivičnog djela – teško ubistvo, na štetu oštećenog Jovana Vukotića.

Turković je obrazložio da je optužnica podignuta nakon sprovedene istrage i kazao da se optužba temelji na dokazima koji daju logično činjenično utemeljenje da su okrivljeni izvršili krivično djelo kako je to navedeno u tom aktu…

“Svi dokazi pribavljeni su skladu sa zakonom. Predlažem da sud optužnicu potvrdi i da se o krivici odluči na glavnom pretresu”, kazao je tužilac.

Advokat Vuksanović, branilac okrivljenih Bešovića i Pejovića, predložio je sudu da obustavi krivični postupak, ističući da Skaj komunikacija ne može biti dokaz.

Podsjetio je da je u odnosu na isti događaj sud već potvrdio dvije optužnice.

“U ovom postupku jedini dokaz su Skaj komunikacije. Smatram da Skaj komunikacije ne mogu biti dokaz niti se na njima može zasnivati presuda. Ovdje se radi samo o indicijama. Predlažem sudu da razmotri navode odbrane”, istakao je Vuksanović.

I advokat Marko Radović pridružio se stavu kolege:

“Što se tiče Skaj komunikacija, nazovimo ga dokazima, i načina pribavljanja, nijedna radnja nije preduzeta po našoj zamolnici. Ovo ne može predstavljati dokaz, već se radi isključivo o operativnom dokazu. Podaci su dobijeni od Europola, a nije dostavljen zamolbenim putem”, kazao je Radović.

Potom se branilac osvrnuo na optužnicu, rekavši da radnje koje je navodno preduzeo Dragojević, imaju karakter pripremnih radnji.

“Ne može se izvesti zaključak da je izvršio krivično djelo. Pripremne radnje, prema našem zakonu, nisu kažnjive. Uz Skaj komunikacije, kao dokaz su predložene i službene zabilješke Uprave policije, ali one ne mogu da budu dokaz za utvrđivanje identiteta. Ne znam da li da ovu optužnicu vratite tužilaštvu. Možda je praktičnije da se optužnica potvrdi jer se okrivljeni nalaze u pritvoru, jer je kod sudije Amira Đokaja u toku sudski proces koji je nekoliko puta odlagan, čekajući odluku u ovom predmetu. Konačan predlog je da ostavljam sudu na ocjenu”, kazao je advokat Radović.

Okrivljeni Borko Bešović se zahvalio sudu što mu je omogućio da se obrati sa nekoliko riječi: “Poštovani sude, nisam pripadnik kriminalne organizacije i želim da se ovaj sudski proces završi što prije”, rekao je on.

Optužnicom je predstavljeno da su Bešović, Pejović, Dragojević i Živković postali pripadnici kriminalne organizacije koju su organizovali optuženi Zvicer i Vujotić.

Tu grupi, navodi se, činili su i Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Danilo Bakić, Stevan Kraljević, Radovan Mujović, Vladan Lučić, Filip Knežević, Ratko Živković, Milutin KneževićMiloš JovanovićMilutin ČotarVladimir VučkovićDejan RutovićSrđan Jurišević i Goran Stojanović. Protiv Igora Božovića istraga je u toku.

Navodi se da je Bešović imao zadatak da pronalazi štek stanove za potrebe kriminalne organizacije, da preuzima, čuva, predaje i čisti vatreno oružje i municiju koje pripada kriminalnoj organizaciji, a koje je namijenjeno za izvršenje krivičnih djela i da prevozi oružje i osobe – neposredne izvršioce krivičnih djela, do mjesta predviđenog za uvježbavanje u gađanju iz snajperskih pušaka.

Piše da je Pejovićev zadatak bio da prenosi, čuva i predaje vatreno oružje, municiju i ekspolozivne materije za potrebe kriminalne organizacije.

“Optužen je da zajedno sa drugim pripadnikom kriminalne organizacije optuženim Filipom Kneževićem, uvježbavao upravljanje dronovima na kojima bi se postavila eksplozivna sredstva – bombe, te da njihovim korišćenjem neposredno učestvuje u lišenju života lica određenih od strane organizatora kriminalne organizacije”…

“On je (Pejović) 23. 05. 2020. godine, na improvizovanom strelištu, na zasada neutvrđenoj lokaciji, uvježbavao pucanje iz vatrenog oružja koje je dopremljeno iz Kotora, a koje je u kući koju je koristio čuvao optuženi Ratko Živković, koji je i realizovao vježbanja pucanja iz snajperskih pušaka za okrivljenog Borisa Pejovića i nepoznatog pripadnika kriminalne organizacije, koji su određeni da budu neposredni izvršioci. Okrivljeni Borko Bešović, prihvatio je i vozilom koje je preuzeo od sada nepoznatog pripadnika kriminalne organizacije… prevezao oružje namijenjeno za izvršenje krivičnog djela…”

Tužilac se protivio razdvajanju i odlaganju ročišta

Vanraspravno vijeće kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, rješenjem je razdvojilo postupak u odnosu na Radoja Živkovića.

Sudija je naveo da je od Ministarstva pravde obaviješten da se okrivljeni nalazi u zatvoru u Turskoj.

Specijalni tužilac Miroslav Turković, prehodno je kazao da se protivi da se ročište odloži i da se postupak razdvoji u ovoj fazi kontrole optužnice.

Dodao je da smatra da bi svako odlaganje ročišta vodilo ka odugovlačenju postupka, jer se radi o pritvorskom predmetu.

Izvor: Vijesti

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.