Besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C u Kući zdravlja u Podgorici

Ilustracija

U Kući zdravlja u Podgorici, građani će danas moći besplatno i anonimno da se testiraju na HIV, kao i na hepatitis B i C, saopšteno je iz nevladine organizacije CAZAS.

Testiranje će biti organizovano povodom Svjetskog dana borbe protiv side, od 15 do 19 sati.

Iz te NVO su naveli da se 1. decembar u svijetu obilježava pod sloganom „Izjednačimo!“ kojim se ukazuje na važnost udruživanja snaga i resursa ka povećanju dostupnosti, kvaliteta i prilagođenosti usluga za liječenje, testiranje i prevenciju HIV-a, tako da se omoguće jednako svima.

“Ovo je i poziv za reformisanje zakona, politika i praksi kako bi se društvo uspješno borilo sa stigmom, diskriminacijom i isključenošću osoba koje su pogođene HIV-om i u povećanom riziku od HIV-a”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su, u sklopu ovogodišnje kampanje, pozvali građane da se testiraju na HIV, ali i da se edukuju o putevima prenosa i prevencije.

Navodi se da je Crna Gora zemlja sa niskom stopom obolijevanja od HIV-a što potvrđuje da dosadašnji napori uloženi u odgovor na HIV/AIDS daju rezultat.

“Prema podacima godišnjeg izvještaja za HIV2 u 2021. godini u Crnoj Gori registrovano je 13 novih HIV/AIDS slučaja”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su podsjetili da je prvi slučaj ove infekcije u Crnoj Gori zabilježen 1989. godine i da je do kraja prošle godine, registrovana ukupno 331 osoba inficirana HIV-om, od kojih je 156 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a.

“U istom periodu 65 osoba je umrlo od posljedica AIDS-a”, kazali su iz CAZAS-a.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.