Bez jasnog određivanja datuma izbora i povlačenja Zakona o predsjedniku nećemo glasati za sudije Ustavnog suda

Specijalno državno tužilaštvo treba da preduzme istražne radnje u CEDIS-u, Elektroprivredi Crne Gore i Rudniku uglja Pljevlja jer se tamo dešavaju radnje koje urušavaju vitalne interese crnogorske ekonomije, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević.

On je na konferenciji za medije napomenuo je da je ta partija i ranije održala pres konferenciju kako bi javnosti skrenuli pažnju na nepočinstva u energetskom sektoru.

Podnijeli smo ranije krivičnu prijavu protiv direktora Rudnika uglja Pljevlja Milana Lekića, podsjetio je.

“Pres je sa namjerom da pozovemo SDT da radi poslove iz svoje nadležnosti. Da preduzme istražne radnje u CEDIS-u, EPCG i Rudniku uglja jer se tamo dešavaju radnje koje urušavaju vitalne interese crnogorske ekonomije”, kazao je Rakočević.

Dodao je da će se pozabaviti sačinjavanjem više krivičnih prijava zbog neodgovornih radnji u CEDIS-u.

“Prije svega nepoštovanje biznis plana iz 2021. Nisu poštovali plan, zaposlili su oko 1.000 ljudi. Drugo, tu su neadekvatne odluke za nabavljanje električne energije za pokrivanje gubitska u 2021. godini. Na trećem mjestu je nepoštovanje zakona o javnim nabavkama u slučaju nabavke pametnih brojila”, nabrojao je Rakočević.

Smatraju da je počinjeno i ugrožavanje bezbjednosti kritične infrastrukture kod određenih projekata, posebno u softverskom dijelu.

“To se tiče spornih odluka o konsultantima, o nabavci brojila i brojnih njihovih posjeta. Sačinićemo krivičnu prijavu. Ne sa namjerom da optužujemo bez osnova i ubiramo političke poene. Važno je da uputimo javnost i da mediji obrate pažnju na oko 1.000 zaposlenih, kredite kod komercijalnih banaka…”, istakao je Rakočević.

Po njegovim tvrdnjama u kompanijama u grupi EPCG sada imamo minus u poslovanju, kao i prekomjerna partijska zaposljavanja.

Upitan da li je vlast koja je do 2020. imala priliku da vrši tu odgovornost radila dobro posao, Rakočević je odgovorio da vjeruje da jeste.

“Da li je moglo više da se uradi – da. Ali mnogo toga smo uradili. A od 2020. do danas nemamo nijedan pozitivan primjer u ekonomskom poslovanju Crne Gore. Naše oči su uprte u njih”, izjavio je.

Kada je riječ o preporukama Venecijanske komisije DPS će se danas oglasiti sa konkretnom ponudom.

“DPS je spremna da bude konstruktivna i da izaberemo makar jednog sudiju Ustavnog suda pod jasnim uslovima – da se odredi tačan datum izbora i da se povuče Zakon u predsjedniku. Spremni smo da odgodimo sjednicu parlamenta za ponedjeljak ako nam bude potrebno više vremena, ali bez jasnog određivanja datuma izbora i povlačenja Zakona o predsjedniku nećemo glasati za sudije Ustavnog suda”, saopštio je Rakočević.

Dodao je da ako se odgovori na njihove zahtjeve, spremni su da sjednu i razgovaraju i glasaju za jednog sudiju Ustavnog suda.

“Marović shvatila da Abazović i Vlada rade sve da Crna Gora ne bude dio EU”

Ostavka ministarke evropskih poslova u tehničkom mandatu Jovane Marović nije nešto što ga čudi.

“Imala je jasne stavove po pitanju da Crna Gora postane članica EU. Shvatila je da Abazović i ova Vlada rade sve da Crna Gora ne bude dio EU, a ne ono za šta je ona dobila mandat”, ocijenio je Rakočević.

Izvor: Dnevno

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me