Bojovića danas deportuju u Srbiju

Poslije deset godina zatvora u Španiji, jedan od nekadašnjih Zemunaca Luka Bojović, danas će biti deportovan u Srbiju.

Kako “Blic” saznaje po Bojovića, koji se poslednjih godina dovodi u vezu sa škaljarskim klanom, odlaze pripadnici MUP i Interpola koji su zaduženi za proces ekstradicije.

Bojovićevo puštanje iz zatvora u Španiji odlagano je do sada dva puta. Poslednji datum koji su španske vlasti proslijedile Srbiji je 30. novembar, prenosi „Blic„.

Pripadnici MUP biće Bojovićeva pratnja od trenutka kada ga španske vlasti puste iz zatvora. Bojović koga opisuju i kao “najvećeg mafijaša Balkana” doputovaće u Srbiju redovnom avionskom linijom. Izvor navodi da po dolasku u Beograd Bojović treba da prođe proceduru utvrđivanja identiteta, a potom podnosi zahtjev za lična dokumenta i pasoš.

– Dokumenta Luke Bojovića su istekla tokom izdržavanja zatvorske kazne i nisu više važeća, kaže izvor.

On je imao i državljanstvo Bosne i Hercegovine, ali ga se odrekao prije desetak godina.

Protiv Bojovića se u Srbiji ne vodi nijedan sudski postupak, niti ima potjernicu. Praktično, po dolasku on je za domaće pravosudne organe slobodan čovjek. Kako se pretpostavlja, on će u Srbiji boraviti kratko.

Iako se ne može sa preciznožću tvrditi jer za sada nema dovoljno podataka, Bojović će sačekati dokumenta, a potom se uputiti ka jednoj od država za koju mu ne treba viza. Država u koju ne smije da ide je Španija u kojoj će mu po puštanju biti zabranjen ulazak.

Dok je boravio u zatvoru, umro mu je otac Vuk Bojović, dugogodišnji direktor beogradskog Zološkog vrta, a ubijen mu je 2013. godine mlađi brat Nikola, koji nije imao nikakve veze sa kriminalom.

Vjeruje se da će Luka Bojović obići očev i bratov grob prije odlaska iz Srbije.

Bojović u Beogradu ima majku i sestru, ali prema nezvaničnim navodima zbog sigurnosti izvjesnije je da će vrijeme u Srbiji ipak provesti u ‘štek stanu’.

Povratak bosa Bojovićevog ranga uzdrmao je podzemlje i poslednjih dana se spekuliše da bi u Srbiji mogli da se okupe i njegovi saradnici. Među prvima to je Filip Korać, koji slovi za Bojovićevu desnu ruku. Korać je od juna ove godine na uslovnoj slobodi nakon presude u Zagrebu za falsifikovanje hrvatskog pasoša.

Bojović je uhapšen u Valensiji tako što je praćena njegova supruga. U Španiji je 2014. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, ali mu se u kaznu računaju i prethodne dvije godine, koje je proveo u pritvoru. Za falsifikovanje isprava izrečeno mu je tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posjedovanje oružja deset godina robije.

Kada je riječ o Srbiji, Viši sud u Beogradu u avgustu 2016. naredio je povlačenje potjernice za Bojovićem, jer je oslobođen optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava u Srbiji. Za njim je 2010. bila raspisana potjernica jer je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. i pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Posle suđenja u odsustvu, Specijalni sud u Beogradu oslobodio ga je svih optužbi zbog nedostatka dokaza, a tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud i tada je povučena potjernica za njim.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.