Bošković nezakonito milione Ministarstva odbrane uplatio na račun ŽRK “Budućnost”?

Predrag Bošković (desno), Šuković (lijevo gore)

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković u periodu od 2017. do 2020. godine navodno je nezakonito iz Ministarstva odbrane isplatio više od 10 miliona eura, preko budžetske rezerve, Ženskom rukomentnom klubu “Budućnost” i Košarkaškom klubu “Budućnost”.

Portal PRESS je u saradnji sa Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA došao do tajnih izvoda i analitičkih kartica, koji dokazuju da su preko budžetske rezerve vršene transakcije ka ŽRK “Budućnost”.

Zakonom o sportu jasno je predviđen način finansiranja potreba u oblasti sporta, pa navedeni mehanizam navodno predstavlja i grubo kršenje propisa u oblasti sporta.

Takođe, nepoznato je za koju svrhu su opredijeljena sredstva, pa je otvorena sumnja da su ta sredstva ili dio njih posredstvom neprofitnih organizacija završila na račune privatnih lica, a ne na sportske aktivnosti kako je propisano Zakonom o sportu.

Analitička kartica Foto: LUPA/PRESS

Portal PRESS objavio je prije dva dana dokaz da u Crnoj Gori postoji nevladino udruženje koje se zove “Ženski rukometni klub “Budućnost”, što je u suprotnosti sa Zakonom o sportu. Upravo ta NVO je u posljednjih devet godina imala prihod od oko 19,3 miliona eura, stečen najvećim dijelom od donacija.

Takođe, objavljeno je i da su formalni osnivači te NVO – Darko Šuković, vlasnik portala “Antena M” i njegov kum Radomir Đurđić.

Novinari istraživači nisu mogli da dođu do podataka sa koliko novca je Šukovićeva NVO raspolagala od 2002. godine do 2012. godine, međutim u Upravi prihoda i carina Crne Gore dostupni su podaci od 2013. do 2021. godine.

Gotovo svake godine evidentiran je milionski prihod. Najviše 2015. godine – 3.286.353 eura. Najveći dio finansija stigao je putem donacija, što se može vidjeti u statističkim aneksima, ali teško je utvrditi ko su bili donatori.

Evidentirano je da je NVO imala osam zaposlenih, međutim nije poznato ko su i nadležni državni organi bi morali da ispitaju sve te činjenice.

Novinar je ranije kontaktirao Šukovića, koji je u kratkoj poruci saopštio: “U žurbi sam, a u Klubu nijesam od 2003. godine. Tako da svakako nijesam sagovornik, šta god da je tema”. Nakon objave istraživanja otpozdravio je objavljene činjenice sa “sportskim MRŠ”.

Sa druge strane, u međuvremenu se javio i Đurđić koji je potvrdio da je sa Šukovićem 2002. godine osnovao NVO Ženski rukometni klub “Budućnost” ali da posle 2003. godine nije bio u toj NVO a ni u rukometnom klubu.

On nije želio da otkrije imena ljudi koji su nastavili da vode priču oko NVO i rukometnog kluba “Budućnost”.

CRPS bilježi da je nevladina organizacija obrisana iz tog registra 7. decembra 2018. godine, međutim u Uprava prihoda i carina Crne Gore i dalje je vodi kao aktivnu i uredno prima finansijske izvještaje od ovlašćenog lica te NVO – Marijane Bulatović.

Tako se u Bilansu uspjeha te organizacije za 2021. godinu može vidjeti da su te godine prihodovali 834.729 eura i da se radi o novcu koji je stečen najvećim dijelom subvencijama i donacijama.

Prema podacima mreže LUPA i portala PRESS u narednim danima bi dokazi o navodno nezakonitim isplatama preko budžetske rezerve za ŽRK “Budućnost” i KK “Budućnost” trebalo da budu prezentovani putem prijave i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na čelu kojeg je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Osim Boškovića prijavom će biti obuhvaćena i NN lica iz Ministarstva finansija na rukovodećim pozicijama u periodu od 2017. do 2020. godine.

Sumnja se da je Bošković isplatama sredstava, koja su budžetom dodijeljena Ministarstvu odbrane, počinio više krivičnih djela, između ostalih i zloupotrebu službenog položaja,

Autor: Vl. O.

guest
Nije obavezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me