Bošković: Nije državni interes Crne Gore da SPC ima kontinuitet djelovanja od 800 godina

Ugovori o regulisanju odnosa sa vjerskim zajednicama moraju biti usklađeni sa Ustavom i zakonima i štititi interese države Crne Gore, a neophodno ga je ponuditi i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i drugim zajednicama koje bi se mogle registrovati, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Predrag Bošković, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS).

Komentarišući rusku agresiju na Ukrajinu i njene posljedice, bivši crnogorski ministar odbrane, koji je u Vašingtonu prisustvovao skupu Atlantskog savjeta o daljem jačanju partnerstva Sjedinjenih Država i Evropske unije, ocijenio je da Rusija može preko svojih proksija da izazove i nestabilnost u Crnoj Gori i ostatku regiona.

Nada se i da će Brisel ubrzati integraciju regiona uz upozorenje da bi Balkan van Evropske unije značio stalnu nestabilnost, ne samo za to područje, već i za cijelu Evropu.

Na pitanje da li je kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU Crna Gora danas spremna da odgovori na izazove koji su rezultat ruske invazije – prije svega u oblasti bezbjednosti i odbrane, ali i kada je riječ o ekonomskim posljedicama Bošković je kazao da je Crna Gora samim članstvom u NATO-u značajno popravila svoju bezbjednosnu poziciju i u regionu i na globalnoj političkoj sceni.

” I oni koji su bili protiv članstva u NATO-u danas shvataju da je to bio jedan ispravni potez koji su prije svega predsjednik Milo Đukanović i DPS zajedno sa svojim koalicionim partnerima tada gurali, jer smo znali da je to nešto što Crnoj Gori može obezbijediti dugoročnu stabilnost i bezbjednost. Bez obzira na sve to, i na to članstvo u NATO-u, itekako smo pod uticajem ruskog imperijalizma”, ocijenio je Bošković.

On kaže da je ovo što se sada dešava u Ukrajini malo ko očekivao, da će to biti u ovim srazmjerama, ali svakako govori o namjerama Rusije da u potpunosti uzdrma svjetsku političku scenu, da ugrozi međunarodni mirovni poredak.

“Crna Gora je to na drugi način iskusila davno. Prije nekih desetak godina je počelo to miješanje Rusije u unutrašnja pitanje, ne samo Crne Gore, već i cijelog regiona. Iskorišteni su mediji, nevladine organizacije, neke političke partije, crkva Srbije, a na kraju se umiješala i država Srbija”, kazao je Bošković između ostalog u intervjuu.

Kada je riječ o unutrašnjim pitanjima, Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore, a premijer Abazović je rekao da će za to biti zadužena petočlana komisija. Ministar vanjskih poslova je izdvojio mišljenje. Kako komentarištete odluku vlade?

Bošković: Što se tiče DPS-a, i mene lično, ne postoji nikakav problem da se sa srpskom crkvom potpiše određeni ugovor, sporazum o regulisanju odnosa i njihovom radu u Crnoj Gori. Isto tako smatram da je neophodno da se jedan takav ugovor ponudi i ostalim vjerskim zajednicama – dakle i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i nekim drugim koje bi se mogle registrovati u Crnoj Gori. Ono što je veoma bitno naglasiti je da to u svakom slučaju mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima. Ali najvažnije je da štiti interese Crne Gore i nadam se da oni koji su u vladi su svjesni toga, bez obzira na neke istupe – koji mislim da su prije svega zbog domaće javnosti i određenog biračkog tijela, ponekad ishitrene i nepromišljene. Ali izjave su jedno, i mnogo je važnije djelovanje i čekam da vidim prije svega kakav je ugovor između države Crne Gore i srpske crkve, odnosno četiri eparhije u Crnoj Gori koje je predstavljaju. To će svakako izazvati pažnju, ali o tome kada on bude dostupan javnosti.

Premijer Abazović i i potpredsjednik Vlade Joković prethodno su najavljivali skoro potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Da li ste vi imali uvid u bilo kakav nacrt ugovora i šta je o što bi u njemu bila crvena linija za vašu stranku kada je riječ o podršci vladi?

Bošković: Ne može se sa crkvom Srbije potpisati Temeljni ugovor. On se potpisao sa Vatikanom, zato što je Vatikan nezavisna država. Sa crkvom Srbije se može potpisati ugovor o međusobnim odnosima ili šta god već. Taj ugovor mora da sadrži argumente, činjenice, bez falsifikata i bez onoga što je bila namjera Srpske pravoslavne crkve da napravi kontinuitet u Crnoj Gori od 800 godina i to je nešto što ne može biti prihvaćeno ni od strane DPS-a, a siguran sam ni od ostalih političkih subjekata koji se zalažu za zaštitu državnih interesa Crne Gore. Jer svakako nije državni interes Crne Gore da Srpska pravoslavna crkva ima kontinuitet djelovanja od 800 godina.

A da li ste vi imali uvid u bilo kakav nacrt ugovora?

Bošković: Ne. Nije dostavljen ni DPS-u. Nismo imali priliku da vidimo šta u tom ugovoru piše. Vidjeli smo iz medija da su pojedini članovi vlade rekli da su imali uvid i da nije sporna suština, nego preambula. Ali da ne bismo komentarisali nešto što nismo vidjeli, bolje je da to ostavimo kad bude dostupno javnosti.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me