Britanija će biti vodeća evropska država u NATO bez obzira ko uđe u Bijelu kuću

Freepik

Britanija će biti „vodeća evropska nacija“ u NATO-u pod laburističkom vladom, obećao je novi ministar odbrane Džon Hili u intervjuu medijima u okviru samita NATO u Vašingtonu – iako će potrošnja možda morati značajno da poraste ako Velika Britanija želi da ostane ispred Njemačke.

Ministar imenovan prošlog petka, priznao je da će evropske zemlje unutar NATO-a morati da preuzmu veći teret odbrane Zapada od Rusije – bez obzira na to da li su Džo Bajden ili Donald Tramp pobijedili na američkim predsjedničkim izborima u novembru, prenosi Gardijan.

„Ko god da bude izabran u Bijelu kuću, moramo da priznamo da će se američki prioriteti vjerovatno prebaciti na Indo-Pacifik“, rekao je Hili na samitu NATO-a u Vašingtonu, sugerišući da će SAD neizbježno preusmjeriti svoj vojni fokus na Kinu.

„Posljedice toga su da evropske nacije u NATO-u moraju da urade više koje smo tradicionalno mogli da očekujemo od Amerikanaca.

Tako da je Kir Starmer posvećen tokom ovog samita da će pod novom vladom Britanija biti vodeća evropska nacija u NATO-u“, rekao je Hili.

„Prepoznajemo odgovornosti koje moramo preuzeti sa drugim evropskim nacijama“.

Laburisti su obećali da će povećati potrošnju za odbranu na 2,5 odsto BDP-a sa postojećeg nivoa od 2,32 odsto, ali nisu rekli kada će to učiniti.

Hili je u srijedu rekao da će revizija budžeta biti dio strateškog pregleda koji će sljedeće nedjelje pokrenuti premijer.

Novi ministar odbrane je obećao da će se revizija obaviti „za manje od godinu dana” i na način da „možemo da se uhvatimo u koštac sa teškim odlukama koje treba donijeti rano”.

Britanija je tradicionalno bila vodeća evropska nacija u NATO-u, mjereno izdacima za odbranu, nadmašujući Njemačku i Francusku.

Ali od ruske invazije na Ukrajinu, njemački kancelar Olaf Šolc je doveo do dramatične promjene u politici.

Brojke koje je objavio NATO pokazuju da je Velika Britanija potrošila 77 milijardi dolara (60 milijardi funti) 2023. godine u dolarima u poređenju sa 73,1 milijardi dolara za Njemačku i 59,3 milijarde dolara za Francusku.

Ali, sljedeće godine se očekuje da će njemački budžeti porasti iznad Britanije na 97,7 milijardi dolara – u poređenju sa 82,1 milijardu dolara za UK.

Prije samita, iz Dauning strita je rečeno da će Starmer iskoristiti svoje putovanje – svoj prvi međunarodni angažman nakon što je prošlog petka postao premijer – da pozove zemlje NATO-a da dodatno povećaju troškove odbrane.

Namjera je, rekao je portparol, bila da se pošalje „snažan signal“ Rusiji dok nastavlja da napada Ukrajinu.

Evropski saveznici u NATO-u su uglavnom zabrinuti zbog uticaja novog predsjednika Donalda Trampa.

Republikanski izazivač Bajdena zaprijetio je da će napustiti alijansu 2018. kada je bio posljednji predsjednik, i zaprijetio je da bilo koju članicu koja troši manje od dva odsto BDP-a na odbranu neće zaštititi SAD.

Izvor: Gradski.me

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.