„Brković kupio “Velimir Jakić” za 1,6 miliona, Vlada mu otpisala 1,5 miliona duga, a danas duguje 130 miliona eura“

foto: Skupština CG

Prilikom privatizacije drvoprerađivačkog giganta “Velimir Jakić” iz Pljevalja, kompanija “Vektra” Montenegro kupila je fabriku za 1,6 miliona eura. Dana 18. maja 2006. godine Vlada Crne Gore je usvojila zaključak kojim se otpisuju dugovanja privatizovanoj korporaciji “Jakić” u visini od 1,5 miliona eura prema državi i državnim preduzećima i time se novi vlasnik potpuno oslobodio dugovanja. Tako je fabrika praktično dodjeljena na poklon, kazao je poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

“U postupku privatizacije propale su i akcije zaposlenih. Ukupno 326 radnika posjedovalo je akcije u kompaniji “Velimir Jakić”. Da ne govorimo o 529 zaposlenih koji su otvaranjem stečajnog postupka ostali bez posla”, kazao je Rovčanin.

Danas, dodaje on, kompanija “Vektra Jakić” nad kojom je otvoren stečajni postupak duguje više od 130 miliona eura, bankama, poreskoj upravi, zaposlenima, opštini Pljevlja, EPCG, brojnim privatnim kompanijama.

“Ovo je slika jedne privatizacije moćnog drvoprerađivačkog giganta koji je kupljen za praktično 100 000 eura uz koncesije na šume od 30 godine. Posledice ovog aranžmana su katastrofalne. Radnici na ulici, proizvodnje nema već 20 godina, nagomilani dugovi, što se sveukupno reflektovalo i na demografsku sliku Pljevalja”, naglašava Rovčanin.

Uz to, kako navodi, Crna Gora godišnje uveze oko 60 miliona namještaja i finalnih proizvoda od drveta, a izveze 30 miliona oblovine, neprerađenog drveta, čime je usled decenijskog zastoja drvoprerađivačke industrije produkovan ogroman spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti.

“Nova Vlada Crne Gore i parlament imaju obavezu da sveobuhvatno i temeljno sagledaju ovaj proces od postupka privatizacije pa nadalje. A iznad svega, da se makar djelimično ispravi učinjena nepravda prema radnicima kojima su propale akcije i koji su poslati na ulicu bez ikakvih prava. Primjereno je, odgovorno, solidarno i pravedno da se učini izmjena i dopuna zakona o obeštećenu radnika metalske industrije, kako bi i radnici drvoprerađivačke industrije ostvarili ista prava. Uz to, potrebna je i analiza akcionarskih prava zaposlenih koja su tada uskraćena”, rekao je Rovčanin.

Kako navodi, pokretanje drvoprerađivačke industrije kroz model zdrave privatizacije i kredibilnog investitora imalo bi refleksije na otvaranje više stotina novih radnih mjesta, novu privrednu vrijednost države, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i početak saniranja lose demografske slike sjevera Crne Gore.

Izvor: RTNK

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.