CGO: Multikulturalizam i interkulturalizam su osnov razvoja obrazovnih politika društvenih predmeta

Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao je danas trening za 23 nastavnika/ce društvene grupe predmeta o savremenim metodama podučavanja multikulturalizma i interkulturalizma u cilju osnaživanja nastavnika/ca u pogledu prihvatanja i promovisanja različitosti, ljudskih prava i izgradnji interkulturalnih kompetencija kod učenika i učenica.

Trening je, kako je saopštila ta NVO, organizovan u okviru projekta “Prihvati različitosti, osvijesti umove“ koji CGO sprovodi uz podršku Ambasade Kanade kroz Kanadski fond za lokalne inicijative.

“Razumijevanje multikulturalizma i interkulturalizma predstavlja osnov razvoja obrazovnih politika društvenih predmeta u Crnoj Gori. Bez suštinskog razumijevanja društvenih prednosti i izazova, kao i razvoja viđenja multikulturalizma i interkulturalizma, nemoguće je kreirati dalekosežne održive obrazovne politike. Današnji trening pruža mogućnost nastavnicima da se bolje upoznaju s teoretskom evolucijom ova dva društvena aspekta i otvara pitanje očigledne potrebe i primjenjivosti određenih normi u Crnoj Gori. Dodatno, pruža mogućnost učenja novog koncepta kreiranja teme i aktivnosti za nastavu iz svih oblasti koje se mogu vezati za multikulturalizam kod nas. Na osnovu tih zaključaka i kroz novi koncept kreiranja časa, trening ima cilj da motiviše nastavnike da se češće bave temama iz multikulutralne prošlosti i sadašnjosti Crne Gore”, kazao je Miloš Vukanović, istoričar i koordinator EuroClio-a za Crnu Goru, koji je vodio trening.

Foto: CGO

Izgradnja interkulturalnih kompetencija kod mladih je od izuzetnog značaja za izgradnju zdravog multikulturalnog društva, a posebno imajući u vidu broj stranaca koji je u posljednjem periodu naselio Crnu Goru.

Takođe, iz CGO su naveli da školske ustanove su prepoznate kao institucije u kojima se mladi po prvi put susrijeću sa različitim kulturama i nacijama, a ovo je posebno izraženo kod djece koja dolaze iz manjih sredina.

“Ovakva vrsta edukacije je neophodna, posebno za nastavnike/ce društvenih predmeta. Stručno i na zanimljiv način prezentovana tema, znalački vođen seminar uz dinamičan pristup predavača. Pažljivo odabrane činjenice, lak i jednostavan program, razumljiv i primjenljiv,”, utisak je Tamare Damjanović, nastavnice crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog jezika i književnosti u OŠ “Oktoih” Podgorica.

“Nikad kao danas se u našem društvu nije govorilo o toleranciji, multikulturalnosti i interkulturalnosti, a da su vidici i dalje uski i nepremostivi. Zato ovakvih tema i seminara treba biti više, jer ova tema mora biti zastupljena u svim porama drustvenog zivota. Teme su jako osjetljive i ako se otvore i malo se udje u njih, postajemo tek tada svjesni koliko malo i ograniceno ulazimo u njihove sadržaje. Trebamo graditi društvo bez predrasuda i granica, a da bi to postigli moramo puno raditi na sebi. Odatle sve počinje,” istakla je Jasmina Ličina, nastavnica istorije i geografije u OŠ Božidar Vuković Podgoričanin i i u Medresi “Mehmed Fatih”.

“Tokom treninga smo izlagali ideje, razmijenili iskustva i napravili scenario za čas vezan za istoimenu temu. Sve što smo radili na treningu je primjenjivo u nastavnom procesu, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi”, zaključio je Amer Murić, profesor razredne nastave u OŠ ,,Mahmut Lekić’’ u Tuzima.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.