Cink je važan za dobro zdravlje, ali šta se dešava kada ga unosite previše

Cink je neophodan za dobro zdravlje, tanka je linija između dovoljnog i prevelikog unosa.

Cink je mineral u tragovima koji se nalazi u ćelijama u cijelom tijelu. Ovaj esencijalni nutrijent je ključan za različite tjelesne funkcije, uključujući imunološku funkciju, zarastanje rana, sintezu DNK i pravilan rast i razvoj. Cink takođe podržava metabolizam pomažući više od 300 enzima u tijelu da pravilno obavljaju svoj posao, od razlaganja hrane do stvaranja proteina.

Pored toga, cink može pomoći u zaštiti zdravlja vaše kože od štetnih sunčevih ultraljubičastih zraka i smanjiti rizik od raka kože. Nedostatak cinka može uticati na vašu sposobnost ukusa i mirisa.

Pored toga, cink može pomoći u zaštiti zdravlja vaše kože od štetnih sunčevih ultraljubičastih zraka i smanjiti rizik od raka kože. Nedostatak cinka može uticati na vašu sposobnost ukusa i mirisa.

Preporučuje se 11 miligrama dnevno za odrasle muškarce i osam miligrama za odrasle žene. Trudnicama i dojiljama je potrebno 11 i 12 miligrama, za podršku razvoju fetusa i proizvodnji mleka. Važno je napomenuti da ove preporuke uključuju unos cinka iz svih izvora, uključujući hranu, piće i dijetetske suplemente, piše Ordinacija.hr.

Možete li uzeti previše cinka?

Hronična toksičnost cinka može ometati apsorpciju bakra, što dovodi do nedostatka bakra i neuroloških simptoma kao što su utrnulost i slabost. Da biste spriječili štetne efekte i održali opšte zdravlje i blagostanje, najbolje je uzimati cink iz uravnotežene ishrane i izbjegavati prekomerne suplemente osim ako vam to ne savjetuje zdravstveni radnik.

Iako je cink zaista koristan kada ste bolesni ili se osjećate iscrpljeno, prekomjerni unos hranom, suplementima i ljekovima može dovesti do štetnih efekata na zdravlje.

Znaci i simptomi uzimanja previše cinka

Iako je cink neophodan za različite tjelesne funkcije, prekomerna konzumacija može dovesti do štetnih efekata. Ovi simptomi se manifestuju kao:

Mučnina,
Povraćanje,
Vrtoglavica,
Glavobolja,

Nedostatak apetita,
Gastrointestinalni distres.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.