Crna Gora podržala sankcije EU bliskom Putinovom saradniku

Foto: European Council

Vlada Crne Gore podržala je odluku Evropske unije da uvede dodatne sankcije dvojici ruskih i ukrajinskih državljana zbog, kako su kazali, ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine. Na listi su Jevgenij Viktorovič Prigožin Sergij Vitalijovič Kurčenko. Na sajtu EU navodi se da je Prigožin istaknuti ruski preduzetnik, blisko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim Ministarstvom odbrane.

Ukazano je da je Savjet EU 21. aprila unutar postojećeg okvira sankcija donio mjere ograničavanja protiv još dva pojedinaca zbog njihove uloge u podrivanju ili ugrožavanju teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, te zbog ostvarivanja koristi od ruskih odluka “u vezi nezakonitog pripojenja Krima i destabilizaciji istočne Ukrajine”.

Za Kurčenka se navodi da je ukrajinski državljanin koji je uz podršu proruskih separatista preuzeo nadzor nad nekoliko velikih metalurških, hemijskih i energetskih postrojenja. 

Prigožin je, ističe se, neslužbeni vođa “Grupe Wagner,” vojnog subjekta u Rusiji. Neka od njegovih preduzeća, ističe se, imala su koristi od “velikih ugovora o javnoj nabavci s ruskim Ministarstvom odbrane nakon nezakonitog ruskog pripojenja Krima i okupacije istočne Ukrajine”. 

Osim Crne Gore, ove sankcije su od zemalja regiona podržali i Sjeverna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina. 

“One će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Savjeta”, navode u saopštenju. 

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me