Da li je dobro spavati s uključenom klimom i ventilatorom?

Foto: N1

Tokom ljetnjih mjeseci i visokih temperatura vjerovatno jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, i da koristite klima-uređaj i kod kuće i na poslu.

Stručnjak Mark Reddick, koji je i jedan od autora knjige “Savjetnik za spavanje”, kaže da korištenje klima-uređaja nije baš najbolja moguća opcija dok spavamo.

Prema njegovim riječima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto važi i za korištenje ventilatora.

“Mnogima ventilator, posebno onaj na plafou, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može izazvati alergijski napad i suvoću očiju”, kaže on.

To se, naravno, odnosi i na korištenje klima-uređaja tokom noći, pa je Reddickov savjet da dobro rashladite prostoriju prije spavanja, a zatim isključite klimu, ili je ostavite u drugoj prostoriji.

Reddick podsjeća da se, osim alergijskih napada i problema sa suvim očima i nosnom sluznicom, mogu javiti i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.

Naravno, važno je i redovno čišćenje klima-uređaja i ventilatora, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste suva koža kao posljedica stalne upotrebe klima-uređaja.

“Kada taj vazduh duva dugo i često, koža se osuši. Losioni i kreme će pomoći, ali ne ako to postane navika tokom cijelog ljeta”, objasnio je on.

Izvor: Klix.ba

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me