Damjanović: Država 2024. mora da vrati preko pola milijarde duga

Damjanović

Nova vlada premjera Milojka Spajića moraće naredne godine da vrati preko pola milijarde dugova, jer Crna Gora u ovom trenutku ima čak oko 160 kredita, kazao je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović, koji je naveo da se nada da će se, ipak, nastaviti politika minimalnog zaduživanja kako bi se Crna Gora konačno uvela u red država koja će živjeti od onoga što zaradi. 

„Za narednu 2024. predviđeno je da se otplati oko 551 milion eura od čega je nekih 430 miliona glavnice i 120 miliona eura po osnovu kamata. Treba reći da je ukupni portfolio duga Crne Gore na nivo nekih 160 kreditnih aranžmana. De fakto nema dana kada ne potpišem neko vraćanje glavnice i kamate“, rekao je Damjanović za TV Vijesti.

Naredne godine, između ostalog, treba vratiti blizu 95 miliona eura duga po osnovu domaćih obveznica, te 57 miliona za kamate po osnovu euro obveznica, a tu je i 80 miliona dolara za dvije rate kredita kineskoj Eksim banci za auto-put.

U ovoj godini, kako kaže, za dugove je trebalo izdvojiti oko 450 miliona eura, a država se kod Dojče banke zadužila dodatnih 100 miliona po kamatnoj stopi koja je dostigla blizu 10 odsto.

Damjanović ponavlja da je to najmanje zaduženje u novijoj istoriji Crne Gore, te da za ovu godinu neće trebati više ni cent.

„Eventualno zaduženje može da služi kao depozit za početak naredne godine i shodno domaćinskom poslovanju za narednu godinu, shodno i naplati prihoda i racionalnom odnosu prema troškovima, optimalno planiranom budžetu, ja se nadam da će se nastaviti i od nove administracije uspješna politika minimalnog zaduživanja i da se polako Crna Gora uvodi u red država koje maltene žive od onoga što same zarade“, istakao je Damjanović.

Ta minimalna zaduženja, smatra Damljanović, trebalo bi da služe isključivo za redefinisanje postojećih dugova i obaveza.

Na pitanje šta je po njemu realno zaduženje za narednu godinu, odgovara da je to pitanje za narednu administraciju.

Učešće javnog duga u bruto društenom proizvodu trenutno je na nivou od okolo 58 odsto, dok bi u naredne četiri godine država trebalo da vrati blizu 2,5 milijarde eura.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.