Darko Šuković vlasnik Ženskog rukometnog kluba “Budućnost”, prihod 19,3 miliona eura

Darko Šuković / Foto: Antena M – Logo ŽRK “Budućnost”

Vlasnik portala “Antena M” Darko Šuković vodi se kao jedan od osnivača nevladine organizacije Ženski rukometni klub “Budućnost”, koja je u posljednjih devet godina imala prihod od oko 19,3 miliona eura, stečen najvećim dijelom od donacija.

To se može zaključiti na osnovu dokumentacije do koje je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA u saradnji sa portalom PRESS.

Šukovićeva nevladina organizacija registrovana je 14. avgusta 2002. godine u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), sa poreskim indetifikacionim brojem (PIB) – 02039745.

Kao njeni osnivači upisani su tada Darko Šuković i Radomir Đurđić. NVO Rukometni klub “Budućnost” registrovana je na adresi Sportskog centra “Morača”.

Rukomentni klub “Budućnost” Foto: https://opencorporates.com/

Novinari istraživači nisu mogli da dođu do podataka sa koliko novca je Šukovićeva NVO raspolagala od 2002. godine do 2012. godine, međutim u Upravi prihoda i carina Crne Gore dostupni su podaci od 2013. do 2021. godine.

Gotovo svake godine evidentiran je milionski prihod. Najviše 2015. godine – 3.286.353 eura. Najveći dio finansija stigao je putem donacija, što se može vidjeti u statističkim aneksima, ali teško je utvrditi ko su bili donatori.

Bilans uspjeha za 2015. godinu

Interesantno je da se na zvaničnom sajtu Ženskog rukometnog kluba “Budućnost” nigdje ne pominje nevladina organizacija, a ni da su njeni vlasnici Šuković i Đurđić.

Piše da je – Ženski rukometni klub Budućnost osnovan 13. februara 1949. godine i da je egzistirao u sklopu Sportskog društva ”Budućnost”.

Naveden je i Upravni odbor u kojem je predsjednica Radmila Petrović, a članovi Nikola Petrović, Miodrag Strugar, Zoran Kalezić, Danilo Orlandić, Matjaž Božič, Milica Vukotić i Dean Krivec.

Osim nabrajanja sportskih rezultata tog kluba nema podataka o njegovim osnivačima. Glavni grad Podgorica na čijem čelu je gradonačelnik Ivan Vuković 3. marta ove godine objavio je na svom zvaničnom sajtu saopštenje u kojem se navodi: “Dodatnih 880.000 eura raspoređeno je klubovima čiji je Glavni grad osnivač – ŽRK Budućnost i KK Budućnost Voli dobiće po 400.000 eura…”.

Objava Glavnog grada

Postavlja se pitanje ako je Glavni grad osnivač ŽRK “Budućnost”, kako se onda u CRPS kao osnivači tog rukometnog kluba vode Šuković i Đurđić. Takođe, nejasno je i kako su i na osnovu čega onda njima uplaćivani milioni godinama i na šta je trošen taj novac.

Novinar je kontaktirao Šukovića, koji je u kratkoj poruci saopštio: “U žurbi sam, a u Klubu nijesam od 2003. godine. Tako da svakako nijesam sagovornik, šta god da je tema”.

Đurđić do objave istraživanja nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

CRPS bilježi da je nevladina organizacija Rukometni klub “Budućnost” obrisana iz tog registra 7. decembra 2018. godine, međutim u Uprava prihoda i carina Crne Gore i dalje je vodi kao aktivnu i uredno prima finansijske izvještaje od ovlašćenog lica te NVO – Marijane Bulatović.

Tako se u Bilansu uspjeha te organizacije za 2021. godinu može vidjeti da su te godine prihodovali 834.729 eura i da se radi o novcu koji je stečen najvećim dijelom subvencijama i donacijama.

U aprilu prošle godine dnevni list “Pobjeda” objavio je tekst pod nazivom “Dvostruki šampion Evrope nema ni za kokice!”, u kojem se tvrdilo da je “Ženski rukometni klub “Budućnost” – ponos grada i države, u finansijskim problemima.

Postavlja se pitanje kako su zapali u takvu situaciju a godinama su raspolagali sa milionskim iznosima, odnosno istoimena nevladina organizacija, što treba da bude tema i nadležnih državnih organa, koji se bave temom sumnji u zloupotrebe državnih resursa i borbom protiv pranja novca.

Autori: Vladimir Otašević i Stanko Radulović

guest
Nije obavezno
7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me