Davidović zainteresovan za kupovinu Željezare u Nikšiću

Foto: Onogošt

Vlasnik Neksana Miodrag Daka Davidović ponovio je da je zainteresovan da kupi Željezaru, kojom skoro deset godina gazduje turski Tosčelik.

On je Danu saopštio da je zainteresovan da kupi Željezaru sam, ne sa partnerima.

„Ne treba nama niko da vodimo Željezaru. Zainteresovani smo za preuzimanje Željezare, kao i za još nekoliko firmi u Crnoj Gori. Razmišljao sam da narednih dana sazovemo i pres konferenciju, ali situacija sa Vladom je takva da nemamo sa kim da razgovaramo o preuzimanju Željezare“, rekao je Davidović.

On je podsjetio da su bili drugi na nadmetanju za kupovinu imovine Željezare prije deset godina, te da su odustali i ustupili fabriku Turcima koji su, kako je dodao, „obećavali kamione i milione, a na kraju je ispala lažavina epskih razmjera“.

„Jedini model o kojem razmišljamo je kupovina Željezare. Vidjećemo hoće li preživjeti Vlada i sigurno bi, kada se razriješi sadašnja politička situacija, poveli razgovore o tome. Ako Vlada misli da treba da se aktivira taj projekat, tu smo, ako ne misli, onda nema ništa od toga. Mnogo radnika je zainteresovano da se mi vratimo. Najveće plate su bile kad smo mi vodili Željezaru“, saopštio je Davidović.

Nikšićki biznismen je za proteklih dvadesetak godina nekoliko puta spasavao Željezaru od konačnog zatvaranja. Nakon što su iz fabrike, pod okriljem noći pobjegli vladini tadašnji strateški partneri u vidu ruske firme Rusmont steel, Davidovićeva kompanija Neksan Željezarom je upravljala i organizovala proizvodnju 16 mjeseci, u periodu 2003-2004. godine.

Željezaru potom za hiljadu eura kupuje ruska firma Midland, čiji predstavnici odlaze iz Nikšića ostavljajući fabriku u enormnim dugovima.

Кrajem 2006. Vlada Željezaru prodaje englesko-holandskom konzorcijumu Montenegro Speciality Steels (MNSS), a član odbora direktora tada postaje i Davidović. On ih ubrzo napušta uz objašnjenje da se ne slaže sa poslovnom politikom kompanije u Željezari.

Gazdovanje MNSS-a nikšićku fabriku dovodi do stečaja koji je uveden u prvoj polovini 2011. godine, a da ne bi bila zatvorena i radnici ostali bez posla, Davidović sa Privrednim sudom zaključuje ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji je trajao do maja 2012. godine.

U junu te godine Željezarinu imovinu iz stečaja, za 15,1 milion eura kupuje Tosčelik.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.