Đeljošaj: Plan da se imovina “Plantaža” proda u bescijenje

Đeljošaj

Cilj je da se imovina Plantaža prodaje privitniku za mali iznos, te da se osim primarne proizvodnje, po kojima su Plantaže prepoznatljive, postave i solarni paneli preko velike površine, kazao je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj reagujući nakon informacije da je Opština Tuzi u srijedu blokirala račun Plantaža na iznos od 746,6 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost za ovu godinu. Problem, ističe Đeljošaj, nije porez za Opštinu Tuzi već vrijednost državne imovine.

Oko kompanije Plantaže se formirala organizovana kriminalna grupa, koja je angažovala advokatsku kuću, kako bi se sakrila namjera da se privatnicima prodaje u bescijenje državna imovina, navodi Đeljošaj u reagovanju.

“Mi kao Opština godinama trošimo ogromne resurse, kako bi pravedno i fer iskazali vrijednost te državne imovine. S druge strane imamo organizovanu kriminalnu grupu, koja umjesto da brani državni i javni interes, pokušava da nas ubijedi, da je za državu bolje da ima imovinu vrijednu 105 nego 313 miliona. Rečeno narodnim jezikom: neko pokušava da, samo na imovini Plantaža u Opštini Tuzi, ukrade 208 miliona eura”, navodi Đeljošaj.

Kaže i da nije riječ o porezu, koji po zakonu pripada Opštini Tuzi. Navodi da se preko tog pitanja vodi hajka menadžementa protiv Opštine Tuzi, kako bi se sakrila stvarna namjera da se, tvrdi Đeljošaj, privatnicima prodaje u bescijenje državna imovina.

“Javno i jasno pred čitavom Crnom Gorom izjavljujem da ću vam biti smetnja u tim prljavim naumima. Začuđujuće je i nevjerovatno kako to VDT uopšte ne reaguje, da bi zaštitilo državnu imovinu, prije nego li je ova organizovana kriminalna grupa, pozivajući se na inostranu kompaniju za procjenu vrijednosti, koja se i sama ogradila od te procjene, otuđi”, navodi Đeljošaj.

On navodi da je nevjerovatno da ne reaguju ni vlasnici akcija državnog kapitala, a kao krajnju instancu poziva premijera da svojim reagovanjem spriječi naum te grupe.

“Krajnji cilj je da se imovina prodaje privitniku  za mali iznos, te da se osim primarne proizvodnje, po kojima su Plantaže prepoznatljive, postave i solarni paneli preko velike površine. Ovo posljednje zna biti veoma uspješna priča, koju ne smijemo dozvoliti da za male pare uzme privatnik, nego da to uradi država Crna Gora. Ako, gospoda nemaju tih kapaciteta i ne znaju da to urade, predlažem da vlasništvo i upravljanje nad Plantažama prepuste Opštini Tuzi, pa da se uvjere šta ćemo napraviti sa tim preduzećem nakon par godina”, navodi Đeljošaj.

Ponavlja da problem nije Opština Tuzi, već vrijednost imovine države Crne Gore, koju, kako ističe nadležni godinama obezvređuju, kako bi na kraju prodali trećim licima za neuporedivo manju cijenu od realne vrijednosti.

“To je, na žalost, praksa u Crnoij Gori koju poznajemo godinama, da ne kažemo desetljećima, a koja se nastavlja i u ovom primjeru. Lično ću se boriti do kraja da spriječim tu kriminalnu akciju, u uvjerenju da ću imati podršku VDT-a i Vlade,  koji su, inače, prvi pozvani da sačuvaju državnu imovinu Crne Gore”, zaključio je Đeljošaj.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.