Demokrate: Na osnovu rasprave u Parlamentu ćemo odlučiti kako ćemo glasati

Demokratska Crna Gora saopštila je da će na osnovu rasprave u Parlamentu, stavova svih aktera i ukupne atmosfere i argumentacije donijeti konačnu odluku u vezi sa izglasavanjem nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore.

Predsjedništvo Demokrata ovlašćuje, kako su naveli, Klub poslanika da donese konačnu odluku u vezi sa izglasavanjem nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore, na osnovu sljedećih jednoglasno usvojenih i snažno podržanih Zaključaka i smjernica.

“Predsjedništvo podsjeća da je prije mjesec dana zaključcima na sjednici Predsjedništva Demokrata data šansa deblokadi pravosuđa i potencijalnom resetovanju odnosa među pobjedničkom parlamentarnom većinom uz podnošenje ostavke gospodina Abazovića, kao čovjeka koji je izgubio povjerenje najvećeg broja političkih subjekata u zemlji i tvorca modela i 42. i 43. Vlade koji su propali. Predsjedništvo konstatuje da je na naš korektan i konstruktivan pristup odgovoreno blokadom procesa izbora sudija Ustavnog suda, odbijanjem zahtjeva za vođenje dijaloga koji bi doveo do 2/3 većine za izbor članova Sudskog savjeta i jednostranim utvrđivanjem liste kandidata DPS-URA-SNP, saopštavanjem neligitimnog premijera na premijerskom satu da nema namjeru da podnese ostavku, izjavom predsjednika SNP-a da se Demokrate ništa ne pitaju i da od njih ništa ne zavisi i nastavkom primitivnog političkog revanšizma prema Demokratama”, istakli su u saopštenju.

Predsjedništvo, dodaju, konstatuje korektan pristup Kluba poslanika Demokrata koji je kazao da ono što “premijer u javnosti govori treba da pretoči u pisanu inicijativu sa potpisima najmanje 32 poslanika, kako bi mogla biti razmotrena, ali isto nije učinjeno od strane gospodina Abazovića”.

Predsjedništvo ističe da je, naglašavaju Demokrate, pristup predsjednika Vlade neozbiljan i “vjerovatno motivisan potrebom političkog blefiranja i omalovažavanja Demokratske Crne Gore”.

“Predsjedništvo konstatuje da su na današnjoj sjednici predmet njenog razmatranja kao ozbiljnog i odgovornog subjekta pisane inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi i razrješenju predsjednice Skupštine, te da drugih pisanih inicijativa nije bilo, uključujući podsjećamo ni usaglašenu pisanu inicijativu premijera i najmanje 32 poslanika, pa samim tim nijesu mogle biti ni razmatrane”, naveli su u saopštenju.

Demokrate dalje navode da Predsjedništvo smatra da u ovom trenutku postoji veliki broj razloga da poslanici Demokratske Crne Gore, kao partije koja je, kažu, od prvog dana najtvrđa opozicija u institucionalnoj i vaninstitucionalnoj borbi protiv “DPS-SNP-URA Vlade i nelegitimne parlamentarne većine, glasaju za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore”, ističući da bez obzira na pomenuto Demokratska Crna Gora “nema namjeru da i u slučaju glasanja za nepovjerenje Vladi ulazi nakon toga u političke prevarantske modele u kakave su ulazili SNP i URA, jer je za nas volja naroda uvijek bila i biće zvijezda vodilja”.

“Predsjedništvo pozdravlja potpisivanje inicijative za razrješenjem predsjednice Skupštine i izglasavanjem nepovjerenja Vladi od strane poslanika Demokrata, DF-a, Demosa, Ujedinjene, Prave i Radničke partije, čime je potvrđeno da postoji ogroman broj razloga za pad ove nelegitimne Vlade i parlamentarne većine, kao i da takav naš sud nema apsolutno bilo kakve veze sa potpisivanjem Temeljnog ugovora koji smo podržali. Predsjedništvo ocjenjuje da je pokušaj jeftine zloupotrebe i prikrivanja iza Temeljnog ugovora koji je završena priča i koji ne može promijeniti bilo koja Vlada bez saglasnosti Crkve razobličen, a razlozi za obaranjem DPS-URA-SNP Vlade su više nego jasni, a nakon izglasavanja zakona protiv Zete i Zećana i jednostranog utvrđivanja liste kandidata za članove Sudskog savjeta od strane DPS-URA-SNP još i jasniji i brojniji”, saopštile su Demokrate.

Predsjedništvo ocjenjuje da je podrška inicijativi DF-a o izglasavanju nepovjerenja Vladi i razrješenju predsjednice Skupštine, “svojevrsna rezerva da kojim slučajem DPS ne odustane od inicijative 19-og, ali i garancija da će se tada, razrješenjem predsjednice Skupštine, definitivno srušiti neligitimna DPS-URA-SNP parlamentarna većina”.

“Predsjedništvo konstatuje da i pored činjenice da se u skupštinskoj proceduri nalaze potpisi praktično 90% poslanika crnogorskog parlamenta koji smatraju da ova Vlada nema povjerenje i treba da padne, gospodin Abazović i dalje ne podnosi ostavku i ako je na isto svojevremeno pozivao gospodina Zdravka Krivokapića”, zaključuju u saopštenju.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me