Desničarski pokreti i pojedinci, povezani sa DPS-om, blokiraju tranziciju vlasti u Podgorici

Jakov Milatović nosilac liste Pokreta Evropa sad na današnjoj konferenciji za medije kazao je da su Ustavne žalbe podnijete od strane četiri organizacije ili pojedinca koje javnost i nezavisni mediji   percipiraju kao desničarske organizacije, a koje su u koordinaciji sa DPS-om.

“Žalbe ne mogu uticati na rezultate izbora i jednoglasno su odbijene od strane OIK-a i DIK-a, ali su zato i napisane tako da bi stigle do blokiranog Ustavnog suda”, dodao je Milatović.

On je istakao da su žalbu Ustavnom sudu podnijeli Aleksandar Saša Zeković i Nevena Radović ispred GI “21. maj”, Maja Miličković iz “Bogougodnica”, Snežana Lazović, dugogodišnja članica DPS poznata po zloupotrebi položaja prilikom dodjele nezakonite penzije Ranku Krivokapiću, i “Svetosavka srpska lista”.

Prema njegovim riječima, tužbe blokiranom Ustavnom sudu, koje su u postupku odbijene od strane OIK-a i DIK-a kao neosnovane, imaju ulogu samo da prolongiraju tranziciju vlasti, i nelegitimnom gradonačelniku omoguće dodatno vrijeme da prikrije tragove korupcije i kriminala počinjenog u prethodnom periodu.

“Žalbe podnesene Ustavnom sudu po svom karakteru ne mogu uticati na konačne rezultate izbora i uglavnom se odnose na negativan stav prema spotovima određenih političkih partija, neučestvovanju u TV debatama itd”, dodao je Milatović.

Primjer žalbe Ustavnom sudu je i ona Maje Miličković koja je uložila prigovor što tokom izbornog dana nije znala koje joj je tačno biračko mjesto, iako i sama navodi da je svoje biračko pravo iskoristila u večernjim časovima.

Identitet podnosilaca žalbi ukazuje da se radi o radnji s predumišljajem, zbog njihove povezanosti sa DPS-om. 

 “Uprkos svim opstrukcijama, njihovo vrijeme je prošlo i izborna volja građana će biti pretočena u novu gradsku upravu. Pozivamo DPS još jednom da pokažu da istinski štite državni interes glasanjem za sudije Ustavnog suda”, izjavio je Andrej Milović član Predsjedništva Pokreta i dodao:

“Pokret Evropa sad! je preduzeo niz pravnih radnji kako bi odblokirao proces tranzicije vlasti u Podgorici uključujući i krivičnu prijavu protiv Veselina Vukčevića, predsjednika OIK-a”, kazao je Milović.

Kao glavni izvođač opstrukcije označen je predsjednik Opštinske izborne komisije, dugogodišnji funkcioner DPS-a Veselin Vukčević, koji je u prethodnom periodu ostvario brojne imovinske privilegije, uključujući i stan od 79m2 u Podgorici. 

U međuvremenu, uprkos žalbama pred Ustavnim sudom, imamo proglašene konačne rezultate u Budvi i Kolašinu.

“Dakle, građanima Podgorice i Crne Gore je apsolutno jasno ko stoji iza ove sabotaže, po cijenu potpune destabilizacije i ugrožavanja elementarnih principa demokratije – a to je DPS. Dok se deklarativno zalažu za državotvornu i evroatlantsku politiku, desničarski pokreti i pojedinci u Crnoj Gori ostaju jedina nada i adut poraženog DPS-a”, poručili su iz Pokreta Evropa sad.

Milatović je kazao da vjeruje da će do 19. decembra preuzeti vlast „na ovaj ili onaj način“.

Dodao je i da je svima jasno o čemu se tu radi.

– Jedino DPS-u što je ostalo da koriste desničarske organizacije i pojedince da blokiraju mirni prenos vlasti – kazao je.

Milatović je pozvao je DPS da ne samo verbalno nego i suštinski zaštiti državni interes i glasa za sudije.

Andrej Milović, član predsjedništva pokreta Evropa sad, saopštio je da je preduzeo pravne radnje protiv Vukčevića kako bi odblokirali proces tranzicije vlasti.

“Sve ovo nema političku dimenziju, već materijalnu, jer funkcioneri, poput Vukčevića primaju značajna sredstva na mjesečnom nivou zbog prolongiranja i odlaganja ovog tranzicionog procesa”, kaže Milović.

On se osvrnuo i na ponovno naimenovanje Ivana Vukovića za gradonačelnika na sjednici SO Podgorica nakon što je Upravni sud poništio tu odluku, rekavši da je to protivzakonito, zbog čega će,  kako je rekao, odgovarati i predsjednik SO Glavnog grada Đorđe Suhih.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me