Dijaspora iz Luksemburga predlaže uspostavljanje avio linije iz Podgorice, usvajanje zakona o dvojnom državljanstvu

Foto: Vlada CG

Uspostaviti avio liniju Podgorica – Luksemburg, usvojiti zakon o dvojnom državljanstvu, samo su neki od predloga koje su predstavnici crnogorske dijasore u Luksemburgu uputili premijeru Milojku Spajiću.

Spajić se juče sastao sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Luksemburgu. Sastanku je prisustvovao ambasador Crne Gore u Briselu Ivan Leković.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore sastanak je okupio predstavnike nevladinih organizacija i pojedince, većinom osobe koje aktivno djeluju u institucijama Luksemburga.

Kako su kazali iz Vlade, bilo je riječi o raznim temama a posebna pažnja posvećena je onima koje su od značaja za crnogorsku dijasporu.

Na samom početku sastanka, nevladine organizacije su predstavile listu zahtjeva koju su zajednički sastavile.

„Dijasporu su najviše zanimale sljedeće teme: ponovno uspostavljanje avio saobraćaja između Luksemburga i Podgorice, mogućnost dvojnog državljanstva u Crnoj Gori, organizacija konzularnih dana u Luksemburgu, nastavak infrastrukturnih radova na sjeveru Crne Gore, rekonstrukcija puta Petnjica-Bioča te ponovno uspostavljanje rada savjeta za dijasporu“, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Listu su prezentovali predstavnici asocijacija Zavičajni klub Bihor i BD Fond, Remzija Ajdarpašić i Enver Korać.

Fetija Kalač iz Kulturno Informativnog Centra Crne Gore u Luksemburgu naglasila je važnost ponovnog uspostavljanja avio linije Luksemburg-Podgorica i apelovala na premijera da podrži tu inicijativu.

„Premijer je izrazio zainteresovanost za ovu temu, ističući da, prema zakonu, država ne može subvencionirati taj projekat, ali će razmotriti mogućnosti u saradnji s Aerodromima Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka, kako dodaju iz Vlade, dominirale su diskusije o dvojnom državljanstvu.

„Premijer je podržao ideju o usvajanju zakona, ističući potrebu postizanja široke saglasnosti, slično kao što je to bilo prilikom popisa stanovništva“, kazali su iz Vlade.

Mehdija Čelebić, medijator u Ministarstvu prosvjete VV Luksemburga, naglasio je važnost održavanja nastave na maternjem jeziku, uz podršku Ministarstva prosvjete i obećanje premijera da će se potruditi osigurati potrebne resurse.

Ernad Rafetov Agović istakao je važnost sastanaka s predstavnicima nevladinih organizacija, sugerirajući i sastanke s iseljenicima koji su zaposlenici raznih ministarstava i administracija u Luksemburgu. Dodao je da bi usvajanje zakona o dvojnom državljanstvu olakšalo mnogim mladim ljudima koji se suočavaju s dilemom zbog prirode svog posla“, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovale i profesorica Enesa Agović, odbornik u skupštini opštine Esch, profesorica Amela Skenderović, kandidatkinja na parlamentarnim izborima u Luksemburgu, kao i mogući kandidat na izborima za Evropski Parlament.

„Na kraju, ambasador Leković najavio je da će se konzularni dani održavati svakog prvog četvrtka u mjesecu u gradu Dudelange ali zbog nedostatka opreme za sada nije moguće uzimanje biometrijskih podataka za izradu podataka. Zahtjev za pokretnu kancelariju je upućen vladi Crne Gore i čeka se na isporuku takvog materijala“, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.