Direktor zatvora u Spužu pred smjenom zbog samoubistva zatvorenika i izvještaja o radu

Milan Tomić

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu (UIKS) Milan Tomić pred smjenom je zbog mišljenja Ombudsmana o samoubistvu zatvorenika i zato što Ministarstvu pravde nije predao godišnji Izvještaj o radu u predviđenom roku.

Prema podacima portala PRESS, 14 marta ove godine zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Mirjana Radović dala je Mišljenje na osnovu pritužbe brata zatvorenika, koji je izvršio samoubistvo u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Istakao je da je njegovom bratu povrijeđeno pravo na život i da su ga premještali iz neuslovne samice u samicu iako se žalio na bol u želucu i pritisak, a bio je i lošeg psihičkog stanja. Takođe, dodao je da mu brat nije imao adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

U dokumentu Ombudsmana piše i da su osobi koja se žalila čudne okolnosti pod kojima je nastradao njegov brat za koga mu je rečeno da je izvršio samoubistvo skokom sa četvrtog sprata bolnice i da po njegovim navodima i navodima zatvorenika sa takvim zdravstvenim stanjem nije mogao da gurne komandira, otvori prozor i skoči sa četvrtog sprata.

Radović je konstatovala propust UIKS-a, jer nakon samoubistva zatvorenika nije sprovedeno ispitivanje u cilju rekonstrukcije događaja koji su doveli do suicida. Takođe, nije sproveden ni disciplinski postupak protiv službenika, koji su čuvali zatvorenika koji je izvršio samoubistvo.

Konstatovala je i različite ljekarske izvještaje kad su u pitanju suicidalne misli zatvorenika i sklonost ka povređivanju.

Mišljenje Ombudsmana

Shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, direktor ZIKS-a može biti smijenjen ako ne preda Ministarstvu godišnji izvještaj o stanju u organu u predviđenom roku, ili ako u tom izvještaju postoje nepravilnosti u radu. Ministar može od Vlade da zatražiti smjenu.

Prema tvrdnjama upučenih, na osnovu izvještaja Ombudsmana i nepredavanja Godišnjeg izvještaja o radu u predvišenom roku, smjena Tomića mogla bi biti inicirana i opravdana.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me