Dorađena optužnica protiv Olivere Ilinčić i ostalih pripadnika grupe Svetozara Marovića dostavljena Višem sudu

Foto: RTCG

Višem sudu dostavljena je na ponovnu kontrolu dorađena optužnica protiv Olivere Ilinčić, Katarine Pekić i Stevice Dragović koje Specijalno tužilaštvo tereti da su pripadnici kriminalne grupe Svetozara Marovića koja je na prevarni način novac 14 osoba iskoristila za pokrivanje kredita kompanije ,,Properti investments“ kod Prve banke.

Vanraspravno vijeće sutkinje Vesne Pean je krajem marta SDT-u vratilo optužnicu protiv Ilinčić i ostalih sa nalogom da se precizira period u kojem je djelovala kriminalna organizacija Svetozara Marovića, ali i ulogu optuženih u organizaciji u kojoj su označeni kao njeni pripadnici, prenosi Pobjeda.

Vijeće sutkinje Pean je rješenjem o dopuni optužnice zatražilo da se pojasni povezanost krivičnog djela prevare za koje se terete Ilinčić, Pekić i Dragović sa dijelom optužnice gdje se službenici budvanske opštine Novka Baćović, Mila Klisić, Marko Vujović i Vesna Blagojević terete da su zloupotrebom službenog položaja, po nalogu Marovića, 2009. godine prihvatili neispravnu ponudu preduzeća ,,Gugi komerc“ za izgradnju seoskog puta do sela Krapine i na taj način gradsku kasu oštetili za 1.150.457 eura.

U prvobitnoj optužnici SDT-a se navodi da su optuženi pripadnici Marovićeve grupe djelovali od novembra 2007. do decembra 2010. godine, a onda u obrazloženju da su radnje izvršenja krivičnog djela preduzimane početkom 2007. godine, deset mjeseci prije inkriminisanog perioda.

Viši sud ukazuje i da SDT osim tri radnje koje su Ilinčić, Pekić i Dragović preduzeli u decembru 2008. godine nije pojasnilo u aktu tužilaštva ulogu ovih optuženih u 2009. i 2010. godini.

Sudu nije bilo jasno kako je SDT povezalo zloupotrebu službenika budvanske opštine prilikom gradnje seoskog puta sa sticanjem nekretnine preko kompanije Properti Investments koju je osnovala optužena Ilinčić.

“Ne postoji bilo kakva uzročno-posljedična povezanost između radnji prve i druge grupe optuženih, odnosno posljedična veza između sticanja nekretnina u korist Properti Investment (2007. godina) i oštećenja budžeta Opštine Budva zbog neizvedenih građevinskih radova (2010. godina)”, navodi se u rješenju Višeg suda.

Sudije su ukazale i na nepravilnosti (formalne) u jednom od dva nalaza ekonomske struke koji se nalaze u spisima predmeta.

Pored problema sa različitim datumima na prvoj i posljednjoj stranici jednog od nalaza vještaka Hamida Šabovića sud je konstatovao i da taj dokument nije ovjeren pečatom i svojeručnim potpisom vještaka.

“Uvidom u predmetne nalaze utvrđuju se razlike, pa je nejasno koji od ova dva nalaza treba provesti kao dokaz, posebno što je navedeno da su isti sačinjeni na osnovu iste naredbe SDT-a”, navodi se u rješenju Višeg suda.

Prema navodima prvobitne optužnice, nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića je prema stavu Specijalnog tužilaštva, prihvatila nalog šefa kriminalne grupe da u Crnoj Gori osnuje kompaniju ,,Properti Investments“, preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana.

Grupa je, kako se osnovano sumnja, varala banke i porodice od kojih je uzela nekretnine. Ključnu ulogu imalo je preduzeće ,,Properti Investments“ preko kojeg su se zaključivali kupoprodajni ugovori, a u tim poslovima Opština je oštećena jer su njeni službenici koji su se našli na optužnici prihvatali neispravne ponude na tenderu.

Ilinčić je prvi put posjetila tužilaštvo još 2014. godine kada je u svojstvu građanina odgovarala na pitanja u istrazi preprodaje državne zemlje u mjestu Košljun u Budvi. Iste godine, Ilinčić se i drugi put našla u Specijalnom tužilaštvu, ali u svojstvu svjedoka. Ona je objašnjavala kako su milionski iznosi sa računa u Prvoj banci budvanskih porodica Dragović i Divanović prenijeti na kompaniju ,,Properti Investments“, koja je u njenom vlasništvu.

Osim što je bila savjetnica Svetozara Marovića za vrijeme njegovog službovanja u Beogradu, Ilinčić je bila direktorica deviznog sektora Narodne banke Jugoslavije, a u jednom periodu bila je direktorica firme „Futura plus“, tada u vlasništvu srpskog biznismena Stanka Subotića.

Kada su u pitanju crnogorske poslovne kombinacije, za nju se prvi put čulo u ljeto 2012. godine, kada je pominjana u aferi koja je u vezi sa prodajom desetina hiljada kvadrata zemlje u blizini hotela ,,Splendid“ u Bečićima.

Sudski spor protiv kompanije ,,Gud lokejšen propertis“, iza koje je stajala Ilinčić, pokrenuo je Marovićev saradnik Zoran Mugoša, koji je tvrdio da mu nije isplaćen novac.

Za Svetozarom Marovićem i Oliverom Ilinčić crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu, ali Srbija po tim zahtjevima nije postupila.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me