Dr Blažić: Povraćaj u pređašnje stanje i raspisivanje izbora u opštinama u kojima je istekao mandat

Ustavni sud je na jučerašnjoj sjednici donio odluku da Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da lokalni izbori u Podgorici i 13 opština budu raspisani istoga dana, odnosno 23. oktobra, nije u skladu sa Ustavom.

Odluku kojom se ukida Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, Ustavni sud je donio jednoglasno i ta odluka će biti objavljena u „Službenom listu Crne Gore“.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije prof. dr Đorđije Blažić smatra da je Ustavni sud ovom odlukom, poslije višegodišnjeg nepostojanja, napravio prvi korak ka ozbiljnoj instituciji.

Ova odluka, kazao je za Pobjedu Blažić, ima pravnu posljedicu „poništavnje“ svih sprovedenih odluka i radnji donijetih u izvršenju odredbi ovog zakona.

“Fomalno pravno, sporne mogu biti odluke predsjednika Crne Gore o raspisivanju lokanih izbora koje su materijalno pravno odlukom suda „stavljene van pravne snage“ jer ne postoji formalno pravno ustavno ili zakonsko ovlašćenje predsjednika Crne Gore da poništi svoju odluku”, kazao je Blažić naglasivši da postoje pravne praznine u predsjednikovim ovlašćenjima u ovakvim pravnim situacijama.

Poznato je u pravu, kako je rekao, kako se tumačenjem popunjavaju pravne praznine.

“Međutim, bez obzira na tu okolnost smatram da, polazeći od ciljnog tumačenja zakona i pojave pravne praznine u Ustavu i zakonima, kao i ovlašćenja predsjednika Crne Gore da raspisuje izbore, predsjednik Crne Gore, po mom tumačenju ove pravne stvari, bi morao poništiti svoje ranije odluke o raspisivanju izbora i na taj način usaglasiti i izvršiti svoje dužnosti sa odlukom Ustavnog suda, jer ne postoji neposredan pravni osnov za takvo ovlašćenje”, kazao je on.

Riječ je, smatra Blažić, o ciljnom tumačenju dejstva koje proizilazi iz odluke Ustavnog suda.

“Jer u pravnom poretku ne mogu opstati odluke predsjednika o raspisanim izborima već se one moraju ukloniti iz pravnog poretka od početka procesa lokalnih izbora, a ne samo ubuduće. Dakle, formalno-pravno imamo institut „restitucio in integrum“, povraćaj u pređašnje stanje a vjerovatno i raspisivanje lokalnih izbora u opštinama u kojima je već istekao mandat skupštinama”, zaključuje Blažić.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije ukazuje i na drugu pravnu mogućnost.

“Predsjednik Crne Gore može da izmjeni predhodnu odluku o raspisivanju izbora i odredi izbore u svim opštinama gdje je skupštini mandat istekao u rokovima propisanim zakonom”, naglašava Blažić.

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me