DRI: EK pozvala Skupštinu da imenuje predsjednika i petog člana Senata

U Podgorici  je danas održan Odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije u okviru kojeg se, između ostalog, razmatralo stanje usklađenosti Crne Gore sa pravnim tekovinama i standardima EU i napredak ostvaren u odnosu na završna mjerila iz Pregovaračkog poglavlja 32 „Finansijski nadzor“.

– U oblasti eksterne državne revizije, Evropska komisija je pozvala Skupštinu Crne Gore da imenuje predsjednika i petog člana Senata Državne revizorske institucije i da u značajnoj mjeri ojača strukturirano praćenje realizacije preporuka DRI – navodi se u saopštenju.

U posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, Evropska komisija je konstatovala da „DRI blagovremeno podnijela sve izvještaje parlamentu, koji je razmotrio Godišnji izvještaj DRI o izvršenim revizijama i aktivnostima, uključujući reviziju završnog računa budžeta države. Međutim, parlament još uvijek ne obezbjeđuje strukturirano praćenje preporuka DRI“.

– U odnosu na završna mjerila iz Pregovaračkog poglavlja 32 – Finansijski nadzor za oblast eksterne revizije, Državna revizorska institucija je realizovala sve aktivnosti vezane za usklađivanje zakonske regulative i revizorske prakse s propisima i standardima Evropske unije, što se konstatuje od strane Evropske komisije u Izvještaju o Crnoj Gori i ispunila takođe sve obaveze iz Programa pristupanja Crne Gore EU u 2023. godini – navode iz Državne revizorske institucije.

Senat Državne revizorske institucije Crne Gore za članove Pregovaračke radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na Pregovaračko poglavlje 32 Finansijski nadzor, imenovao je senatora dr Branislava Radulovića i državnu revizorku – rukovoditeljku Odjeljenja Mariju Žugić.

Izvor: Dan

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.