Dukaj: Uspostavljena saradnja sa Ministarstvom transformacije i javnih službi Francuske

Tokom zvanične posjete Republici Francuskoj, ministar javne uprave, Marash Dukaj, sastao se sa ministrom transformacije i javnih službi, Stanislasom Guerinijem.

Na početku su istaknuti odlični bilateralni odnosi između Crne Gore i Republike Francuske.

Vizija Strategije reforme javne uprave 2022 – 2026. je profesionalna javna uprava, koja kvalitetno pruža usluge krajnjim korisnicima i ima adekvatne kapacitete za pristupanje Evropskoj uniji. Izuzetno je podsticajna činjenica da je Evropska komisija u svom izvještaju za Crnu Goru pozdravila usvajanje novog strateškog dokumenta i ohrabrila Crnu Goru da nastavi na putu reforme javne uprave, što nam je još jedan značajan pokazatelj da sprovodimo Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kazao je Dukaj i dodao da se ti ciljevi poklapaju i sa opredjeljenjem 44. Vlade Crne Gore, da stvorimo uspješnu, demokratsku javnu upravu.

„Proces reforme javne uprave i njene digitalizacije se mora voditi paralelno sa procesom sajber bezbjednosti“, naglasio je ministar Dukaj.

Ministar Guerini je naveo da je Crna Gora napravila napredak u reformi javne uprave i ukazao na strateška i zakonska rješenja koja su usvojena ili su u fazi izrade u cilju usaglašavanja s pravnom tekovinom Evropske unije.

Crna Gora može da računa na Francusku podršku u ekspertizi i zajedničkom učešću u projektima od značaja za rad javne uprave, obuka crnogorske administracije, digitalne transformacije i sajber bezbjednosti, istakao je ministar Guerini.

Dogovoreno je potpisivanje Pisma namjere o saradnji prilikom posjete predstavnika Vlade Republike Francuske Crnoj Gori krajem aprila 2024. godine u Podgorici, kada će se formalno otvoriti i početi sa radom i Regionalni Centar za sajber bezbjednost (WBC3) koji je inicijativa zemalja Francuske, Slovenije i Crne Gore.

Ministar Dukaj i ministar Guuerini dogovorili su saradnju u oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije, kroz programe u oblasti vještačke inteligencije, obuke kadrova, posebno u dijelu jačanja svijesti visoko rukovodnog kadra i službenika o značaju digitalizacije i sajber bezbjednosti.

Ministar Guerini je izrazio zadovoljstvo zbog susreta i istakao da visoko cijeni korake koje Crna Gora preduzima u reformi javne uprave i modernizaciji javnih usluga, iskazavši punu podršku našim naporima na evropskom putu  kroz razmjenu ekspertize i realizaciju zajedničkih projekata.

Sagovornici su se usaglasili da aktivnosti koje francusko ministarstvo sprovodi kroz reformsku politiku javnog djelovanja i transformacije države, promovišući akcije za ubrzavanje digitalne transformacije, izvanredan su primjer u cilju osnaživanja administrativnih kapaciteta, digitalizacije procesa rada, veće transparentnosti i otvorenosti ka građanima i građankama za moderniju i efikasniju javnu upravu Crne Gore.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.