Đukanović sa Ambasadorom Holandije: Crna Gora spremna za poštovanje pravila i nastavak rada na reformama

Reintjes i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Crna Gora je nedvosmisleno spremna za poštovanje pravila igre i nastavak vrijednog rada na reformama, saopštio je predsjednik Milo Đukanović u toku razgovora sa ambasadorom Nizozemske Joosta Reintjesom.

Kako su naveli iz Kabineta Đukanovića, sagovornici su razgovarali o evropskoj perspektivi Crne Gore i dinamiziranju ekonomske i investicione saradnje zemalja.

“Đukanović je, izrazio zadovoljstvo međudržavnim odnosima uz zahvalnost za podršku koju Crna Gora ima od Nizozemske, zahvaljujući kojoj danas govorimo o partnerstvu u NATO i zahvaljujući kojoj smo napravili neke od ključnih koraka ka članstvu u EU”, saopštili su iz Kabineta.

On je istakao važnost razumijevanja Nizozemske za značaj evropskih i evro-atlantskih integracija regiona, dodaju, “cijeneći ispravnim pristupom visoke standarde koje ta zemlja zahtijeva u odnosu na ispunjavanje uslova za kvalifikaciju za članstvo”.

Prepoznajući superiornost evropskog sistema vrijednosti i šansi koje se nude ulaskom u prestižni evropski klub, Crna Gora je nedvosmisleno spremna za poštovanje pravila igre i nastavak vrijednog rada na reformama”, kazao je Đukanović.

 
Iz Kabineta ističu, Đukanović je istovremeno ukazao je na značaj prevazilaženja stanja “zamagljene evropske perspektive” i da na, kako se navodi, “iskustvima agresije na Ukrajinu osvijestimo potrebu kontinuirane izgradnje ujedinjene Evrope u cilju stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana, ali i Evrope u cjelini”.

“Informišući ambasadora o aktuelnim unutrašnjim prilikama u kontekstu formiranja nove vlade, potencirao je prioritetene pravce djelovanja deblokade i dinamiziranja pregovaračkog procesa, čiji je najvažniji segment unapređenje vladavine prava u čemu veoma cijenimo podršku Nizozemske”, dodaju.

Visoko ocjenjujući bilateralnu saradnju dvije države, posebno u oblasti odbrane, Đukanović je naglasio je značaj snaženja ekonomske i investicione saradnje u “uvjerenju da će obnovljena investiciona aktivnost u Crnoj Gori biti inspirativna za nizozemske privrednike”.

Ambasador Reintjes je zahvalio za susret i priliku za razmjenu mišljenja interesujući se za izglednost progresa Crne Gore u pregovaračkom procesu u kontekstu formiranja nove vlade.

Ambasador je ocijenio da Crna Gora kao članica NATO i zemlja sa punom usklađenošću sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, “može imati dobru poziciju za privlačenje stranih investitora, što je istovremeno u tijesnoj vezi sa stepenom vladavine prava”.

“Što je Crna Gora bliža EU, biće i više vladavine prava, a na taj način i renomiranih kompanija, uključujući i nizozemske”, poručio je ambasador.

Uz punu saglasnost o važnosti vladavine prava za ekonomski i demokratski prosperitet društva, napominju iz Kabineta Đukanovića, razmijenjena su mišljenja i o izazovima implementacije restriktivnih mjera, gdje je prepoznata važnost intenzivne razmjene informacija.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me