Džo Koker: Portret

Džon Robert Koker (engl. John Robert Cocker; Šefild, 20. maj 1944 — Kroford, 22. decembar 2014), britanski bluz i rok pjevač. Većina njegovih najpoznatijih singlova bile su obrade pjesama drugih izvođača, mada je komponovao i niz sopstvenih pjesama za većinu svojih albuma, često u saradnji sa partnerom kantautorom Krisom Stejntonom.

1993, Koker je nominovan za Brit nagradu za najboljeg britanskog muškarca. Nagrađen je bronzanom plaketom Šefildske legende u svom rodnom gradu 2007. godine, a sledeće godine dobio je OBE za zasluge u muzici. Koker je bio na 97. mjestu na listi 100 najvećih pjevača Rolingstona.

Muzičku karijeru je započeo sa 15 godina u rodnom Šefildu nastupajući u bendu The Avengers pod umjetničkim imenom Vens Arnold. Zatim je sarađivao s bendovima Big Blues i The Grease Band. 1969. gostovao je u TV-emisiji Šou Eda Salivana. Bio je poznat po svom jakom, hrapavom glasu i spazmatičnim pokretima tijela na bini (što je u stvari bilo savršeno dirigovanje).

Prvi veliki hit bila mu je With a Little Help from My Friends iz 1969. Radilo se o obradi pjesme Bitlsa na kojoj je solo gitaru svirao Džimi Pejdž. Iste godine nastupio je na festivalu u Vudstoku.

Uspješna mu je bila i obrada kompozicije Bitlsa She Came In Through the Bathroom Window, a najveći hit iz tog perioda bila je kompozicija The Letter sa albuma Mad Dogs and Englishmen.

Početkom sedamdesetih karijeru mu usporavaju problemi s drogom i alkoholom, ali je osamdesetih i devedesetih obnovio karijeru snimivši kompozicije Up where We Belong (duet sa Dženifer Varns iz filma Oficir i džentlmen, nagrađena Oskarom), You are So Beautiful (obrada pjesme Brusa Fišera i Bilija Prestona), When The Night Comes (kompozicija Brajana Adamsa, Džima Volansa i Dajane Voren), N’oubliez Jamais (njegova vlastita kompozicija), Unchain my heart (obrada pjesme Bobija Šarpa).

Preminuo je 22. decembra 2014. u svom domu u Krofordu (Kolorado, SAD) od raka pluća u 71. godini života.

Priredio: Dragan Leković

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.