Ekvador: U sukobu bandi u zatvoru ubijeno više od 40 zatvorenika

Foto: Klix

Najmanje 43 zatvorenika su ubijena nakon što su se u zatvoru u Ekvadoru sukobili pripadnici suparničkih bandi, potvrdili su lokalni zvaničnici.

U smrtonosnom sukobu su učestvovali zatvorenici koji su pripadnici suparničkih bandi Los Lobos i R7, a koji služe kazne u zatvoru u Sasnto Domingu udaljenom oko 80 kilometara istočno od glavnog grada Quita.

Ekvador ima ogromne probleme s nasiljem i sukobima bandi, a u proteklom periodu su zabilježeni neki od najsmrtonosnijih obračuna u zatvorima.

U dijelovima Ekvadora je proglašeno vanredno stanje zbog porasta zločina koji su šokirali zemlju.

Ukupno 108 zatvorenika je pobjeglo iz zatvora tokom sukoba pa se i dalje traga za njima, a 112 ih je uhvaćeno.

U zatvorskom obračunu je povrijeđen veći broj zatvorenika.

Lokalni mediji pišu da je sukob izbio zbog transfera zatvorenika poznatog kao Anchundia u pomenuti zatvor, a on je jedan od vođa prethodnog sukoba koji se dogodio u drugom zatvoru u aprilu.

Fotografije nastale ispred zatvora prikazuju povrijeđene zatvorenike koje prenose iz kamiona u ambulanta vozila.

U šest različitih nereda od februara 2021. godine poginulo je gotovo 400 zatvorenika. Jedan od najgorih se dogodio u septembru kada je ubijeno 119 zatvorenika u zatvoru Guayaquil na zapadu Ekvadora.

Manje od dva mjeseca kasnije je ubijeno najmanje 68 zatvorenika u novom sukobu u istom zatvoru. Obračuni su posebno brutalni, a neki zatvorenici su obezglavljeni.

Vanredno stanje od 60 dana je uvedeno u tri zapadne provincije zbog sukoba u zatvoru Bellavista.

Zvaničnici Ekvadora za kriminal i sukove krive trgovinu drogom. Ova zemlja predstavlja tranzitnu rutu za krijumčarenje kokaina iz Perua i Kolumbije, a putem lokalnih bandi svoje operacije obavljaju meksički narkokarteli.

Vlasti su obećale jačanje policije i pomilovanje za zatvorenike koji su osuđeni za manje zločine kako bi se pokušao riješiti problem prenatrpanih zatvora.

Izvor: Klix

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me