EPCG podržala projekat CANU o primjenu vještačke inteligencije u predviđanju potrošnje u elektroenergetskim sistemima

Foto: PR Centar

Predstavnici Crnogorske akademije nauke u umjetnosti (CANU) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) potpisali su ugovor o donaciji od 15 hiljada eura.

Njime je, u okviru Centra za energiju i ekologiju (ENEKO), predviđena realizacija projekta Primjena vještačke inteligencije u predikciji potrošnje u elektroenergetskim sistemima.

Ugovor su potpisali predsjednik CANU akademik Dragan K. Vukčević i izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović.

Vukčević je podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci sa predstavnicima energetskih kompanija EPCG, Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) i Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) potpisali Sporazum o saradnji, okviru kojeg su u ENEKO centra već počeli da realizuju projekte u oblasti energetike.

„Drago mi je da smo naišli na razumijevanje za projekte koje pokrećemo. Nadam se su ti projekti nešto što će unaprijediti rad u EPCG, ali i da će biti od velike koristi za građane Crne Gore, odnosno potrošače. Dio realizacije tog Sporazuma je i Ugovor koji danas potpisujemo. Nadam se da ćete u CANU, u ENEKO centru i Odjeljenju prirodnih nauka CANU kroz skupove, tribine i projekte dobiti pouzdanog partnera“, istakao je Vukčević, kako prenosi PR Centar.

On je naglasio i da su juče potpisali Sporazum o saradnji i sa Ministarstvom energetike i rudarstva, kojim je, kako je ukazao, dogovorena saradnja oko važnih projekata koji se tiču i EPCG.

„Dobro je da i Vlada Crne Gore, kroz resorno Ministarstvo, ima veoma pozitivan odnos prema ovoj našoj saradnji, o kojoj smo informisali ministra“, naveo je Vukčević.

Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović smatra da donacija te kompanije ide u prave ruke, podržavajući krovnu instituciju nauke u Crnoj Gori.

„Računam na vašu podršku tokom zahtjevnog plana investicija koje smo predvidjeli u predstojećem periodu. Kroz ENEKO centar, koji se prije svega bavi energetikom i ekologijom, mislim da ima puno prostora za saradnju u smislu realizacije tih projekata“, naveo je Bulatović.

Ocijenio je da prostora za saradnju sa ENEKO centrom ima, ne samo u oblastima koje su identifikovane, već i u drugim projektima.

Rukovodilac ENEKO centra Igor Đurović kazao je da će donacija EPCG biti opredijeljena za projekat mladog istraživača koji će se predmetnom problematikom baviti u okviru magistarskih studija sa Univerziteta Crne Gore, prenosi PR Centar.

„Takva istraživanja su rađena u svijetu i ranije. Danas imamo mogućnost da, na osnovu alata vještačke inteligencije i mašinskog učenja, to bude veći obuhvat podataka i da se dobiju precizniji podaci“, naveo je Đurović.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.