Eskobar: Mnoga pitanja mogla bi da se riješe uspostavljanjem Zajednice srpskih opština

Foto: FoNet

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je ta zemlja bila potpuno jasna da ne može biti jednostranih poteza na Kosovu i Metohiji, kao i da će takvi potezi imati posljedice.

Eskobar je za Tanjug, povodom odluke Prištine o zabrani dinara na KiM, istakao da bi o tim pitanjima trebalo da se komunicira sa rokovima koji ne utiču na stanovništvo.

Poručio je da su SAD bile potpuno jasne da ne može biti jednostranih poteza, kao i da će takvi potezi imati posljedice.

“Mi smo spremni da pomognemo u rješavanju problema, ali Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i poštuju postojeće dogovore”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, mnoga od tih pitanja mogla bi da se riješe uspostavljanjem Zajednice srpskih opština.

Na pitanje da li je adresa za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u Briselu ili Vašingtonu, naglašava da SAD u potpunosti podržavaju dijalog pod okriljem EU, i ulažu sve naše napore da se on nastavi, kao i da je dijalog jedini kanal za rješavanje “bilateralnih pitanja”.

“Naša tehnička podrška, naša ekonomska podrška, i naš politički uticaj su iza njega, jer na kraju dana, naša najveća aspiracija je da se i Kosovo i Srbija priključe Evropskoj uniji. I da u međuvremenu razviju mirne, produktivne i efikasne bilateralne odnose”, rekao je Eskobar.

Eskobar je i povodom Dana državnosti Srbije rekao da mu je želja da se nastavi razvijanje prijateljstva sa SAD.

“Uradili smo mnogo toga u protekle tri godine sa Markom Đurićem ovdje i želimo da nastavimo sa tim. On je uradio mnogo toga za Srbiju i nedostajaće nam”, rekao je Eskobar, koji je bio gost na prijemu koji je povodom Dana državnosti organizovala ambasada Srbije u Vašingtonu.

Izvor: RTS

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.