Eskobar: Podržavamo vladu koja je fokusirana na EU i NATO i borbu protiv korupcije

Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Ekobar rekao je da u Crnoj Gori podržavaju svaku vladu koju je fokusirana na evropsku agendu i članstvo u NATO i posvećena jačanju vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije.

Eskobar je naglasio da neće biti nemira u Bosni i Hercegovini i da je međunarodna zajednica složna u tome da sačuva mir u toj državi. On je pozvao sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da naruše mir, prenosi RTCG.

Vašingtonski zvaničnik je na on line brifingu sa novinarima naglasio da SAD podržavaju rad Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i odluke u vezi izborne legislative-

Uz to, Eskobar je rekao da su zemlje regiona zapadnog Balkana važan partner SAD, te da je bitno da su se sve zemlje regiona na međunarodnim forumima o ruskoj agresiji izjašnjavale u koordinaciji sa američkom vladom. Pohvalio je humanitarnu pomoć država regiona koja je upućena Ukrajini, ističuči da je početak pristupnih pregovora sa EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju važan iskorak.

Američki zvaničnik je rekao da se zalaže za implementaciju svih sporazuma koji su postignuti između Srbije i Kosova, uključujući zajednicu srpskih opština

“Važno je da obje strane ostanu posvećene preduzetim obavezama”, naglasio je Eskobar.

On nije htio da komentariše rad Specijalnog suda u Hagu, ističući kako podržavaju sud i ostvarivanje pravde za sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

“Za sva specifična pitanja, međutim, treba se obratiti sudu”, naveo je Eskobar.

Govoreći o sjeveru Kosova, on je rekao da se mora naći model kakav postoji u Evropi, ali da se ni u kom slučaju ne može govoriti o stvaranju neke države u državi.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me