Euromost: Za deset godina broj nezaposlenih na sjeveru države povećan za 13 hiljada

I pored toga što su se milioni eura na sjeveru Crne Gore za deset godina utrošeni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore ukupan broj nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore, od 2013 do 2022. .godine se povećao za 13.142 osoba, naveli su u NVO,,Euromost”.

Ovo su pokazala istraživanja NVO,,Euromost” koji su koristili zvanične podatke ZZZCG, od 31.12.2013.godine do 31.03.2022.godine.

Iz ove NVO navode da se broj nezaposlenih naviše povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine povećan na 5.594.

“Zatim u Beranama i Petnjici koji su zajedno 2013.godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da u Beranama u 2022.godini je imala 4.932 nezaposlenih lica, dok u Opštini Petnjici je imala 1.140 nezaposlenih lica, na trećem mjestu je Opština Plav koja je 2013.godine zajedno sa sadašnjom Opštinom Gusinje imala 2013.godine 502 nezaposlena lica,dok 2022.godine Opština Plav ima 2.187 nezaposlena lica, dok sadašnja Opština Gusinje ima 757 nezaposlenih lica. Na četvrtom mjestu je Opština Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica”, dodaje se u saopštenju.

Oni ističu da je Žabljak, jedina Opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u Opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje gradjana na sjeveru i smanjivanje broj nezaposlenih lica?”, dodaje se u nastavku.

Iz NVO Euromost kažu da osnovano sumnjaju, da su se milioni eura trošili nenamjenski.

“Iz tog razloga zatražili su od Vlade Crne Gore da konačno stane zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se jasno kroz zvanične podatke vidi, da je taj novac išao negdje drugo i da nije ni jedan projekat bio održiv, niti ima bilo kakvih rezultata. Euromost smatra, da treba da se sprovode programi za nezaposlena lica, ali mora da se kontroliše trošenje tih sredstava, jer prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio, naveli su iz Euromosta. Oni su danas zatražili pismeno i od Tužilaštva u Podgorici, da se ispita kako su se trošila sredstva kroz programe ZZZCG, gdje su im dostavili i dokaze o mogućim zloupotrebama”, zaključuje se u saopštenju.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.