Evo prednosti za organizam ako prije obroka pojedete voće

Ilustracija

Tokom ljetnjeg perioda i visokih temperatura, lagana i osvježavajuća hrana nam je prvi izbor. Tada jedemo više voća i sezonskog voća i povrća i osjećamo se bolje, poletnije i zdravije.

Svi znamo da je voće važan dio prehrane. Izvrstan je izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, koji su, sa nutricionističke strane, neophodni za normalnu funkciju organizma i mogu da pomognu u smanjenju rizika od raka, bolesti srca i dijebetesa.

Međutim, postoji rasprava o tome kada i kako bi trebalo konzumirati voće, da bi od njega imali najviše koristi.

Vodiči za zdravu prehranu obiluju savjetima da bi voće trebalo da jedemo isključivo na prazan želudac, kako bismo unijeli što više hranjivih materija i pokrenuli svoj probavni sistem. Takođe, konzumiranje voća nakon obroka izaziva fermentaciju, a voćku poslije jela je izrazito teško svariti.

Kada bi trebalo da jedemo voće?

Međutim, istraživanja su pokazala da to ipak nije istina. Kako objašnjava Healthline, probavni sistem je dizajniran tako da apsorbuje što više hranjivih materija iz hrane i uvijek je spreman za rad.

Doba dana ne može da utiče na hranljivost određene namirnice. Međutim, trebalo bi više pažnje da obratimo na to kako jedemo. Ako hranu jedemo previše brzo, naše tijelo će imati problem sa varenjem onoga što smo pojeli, bez obzira na to da li se radi o voćki ili parčetu pice.

Iako ne postoji određeni raspored kad bi trebalo da jedemo voće, preporučuju se četiri porcije dnevno. Dobra vijest je ta da se u to računaju i voćni deserti, koje obožavamo tokom ljetnjih mjeseci, poručuju iz organizacije American Heart Association.

„Eat the rainbow“

Za one koji žele da smršaju, voće bi bilo najbolje da konzumiraju prije svakog obroka. Vlakna koja se nalaze u voću ponašaju se kao posebna vrsta ugljenih hidrata, od kojih ne apsorbujemo kalorije, ali nas drže sitim. Drugim riječima, voće će nas zasititi, pa ćemo pojesti manje nezdrave hrane.

U mršavljenju će vam najbolje pomoći malina, kupina, marakuja i nar, kažu nutricionisti.

Vjerovatno ste barem jednom na društvenim mrežama videli izraz „jedite dugu“ (eat the rainbow). Ovaj Instagram-savet hvale brojni stručnjaci, jer su hranjivi spojevi, koji voću daju boju zapravo antioksidansi, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu.

Ako imate osjećaj da vaše tijelo teško razgrađuje voće, najbolje bi bilo da ga prokuvate, kako biste ‘omekšali’ vlakna u njemu i kako bi vaša probava bolje funkcionisala, kaže nutricionistkinja Keri Gabrijel.

Sezonsko ljetnje voće, poput lubenice, najbolja je opcija za hidrataciju, a ujedno i snabdijevanje organizma vitaminima i mineralima.

Zanimljivo je da jedna porcija lubenice ima pola šolje vode. Jedite lubenicu za vrijeme letnjih meseci, jer su prednosti dnevnog unosa tečnosti beskrajne, kaže Gabrijel.

Izvor: zadovoljna.hr

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me