Evropski centar: Kavački klan i u biznisu sa heroinom

Ilustracija

Klanovi iz Zapadnog Balkana igraju ključnu ulogu u višestrukim oblicima teškog i organizovanog kriminala, uključujući šverc droge i oružja, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima, piše u izvještaju Evropskog centra za monitoring droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA).

Ističe se da je 2021. godine demontirana slovenačka ćelija kavačkog klana, koji je bio umiješan u 81 zločin, uključujući krijumčarenje heroina, kokaina, kanabisa i oružja, što im je, prema podacima EMCDDA, donijelo prihode od oko dva miliona eura.

Maloprodajno tržište heroina procijenjeno je na najmanje 5,2 milijarde eura u 2021. godini, sa procijenjenim milionom visokorizičnih korisnika u EU.

“Iako je tržište heroina uglavnom stabilno, postoji neizvjesnost u pogledu uticaja političke i bezbjednosne situacije koja se razvija u Avganistanu, ključnom izvoru heroina za EU. Postoji i potencijal za promjene u obrascima ponude i upotrebe droge. Trgovina i distribucija heroina je glavna aktivnost za neke kriminalne mreže koje djeluju u Evropi i koje se oslanjaju na dobro uspostavljenu infrastrukturu i kontakte”, piše u izvještaju EMCDDA.

Dodaje se da neke kriminalne mreže, koje su aktivne u trgovini heroinom na balkanskoj ruti, takođe nabavljaju oružje iz zemalja Zapadnog Balkana, gdje je vatreno oružje lako dostupno.

“Ovo vatreno oružje se zatim krijumčari u zemlje u EU, često kao dio pošiljki više roba ili skriveno u vozilima, slično načinu na koji se švercuje heroin (Europol, 2022). 2021. godine demontirana je ćelija klana Kavački. Ovo je uslijedilo nakon preko 20 pretresa objekata u Ljubljani, Kopru, Kranju i Mariboru”, piše u izvještaju.

Ističe se i da je droga transportovana iz Španije i Holandije u Sloveniju, za dalju distribuciju u Austriju, Hrvatsku, Njemačku i Italiju, dok je vatreno oružje prebačeno iz Slovačke u Sloveniju, Srbiju i Holandiju. Dodaju, pozivajući se na MUP Republike Slovenije, da je kriminalna grupa komunicirala preko šifrovane Sky platforme.

U izvještaju EMCDDA-a se navodi i da su ove mreže, zasnovane na povjerenju, a često kroz etničku pripadnost ili rodbinske veze, evoluirale i postale izuzetno fleksibilne kroz proces stalnog prilagođavanja u pokušaju da minimiziraju rizike i maksimiziraju profit.

Izvor: RTCG

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.