Florida: Pilotu pozlilo, putnik prizemio avion

Ilustracija

Putnik čiji identitet još nije otkriven, izveo je slijetanje aviona Cesna 208 na Floridi iako nije nikada upravljao avionom. Uz pomoć kontrole letjenja, on je uspio u ovom zahtjevnom zadatku, jer se pilot tokom leta onesvijestio.

Kako prenosi Bi- Bi- Si, glas neidentifikovanog muškarca čuo se na snimcima leta sa Bahama na kojima je rekao aerodromskom tornju da „nema pojma kako da zaustavi avion”.

Kontrolor leta uspješno je reagovao i njih dvojica su spustili avion na međunarodni aerodrom Palm Bič.

Kako prenose mediji, tokom leta pilotu je pozlilo i ostao je bez svijesti. Šta se u tim trenucima dešavalo, niko pouzdano ne zna, ali je kontroli leta javljeno da je pilotu pozlilo i da osoba s druge strane žice ne zna kako da upravlja avionom koji je u tom trenutku bio na visini od 2.750 metara.

Uslijedili su dramatični minuti, uputstva nepoznatom „pilotu” da održava krila u ravni i da prati liniju obale Floride. Kontrola letjenja je pokušavala da locira avion, ali putnik je stalno ponavljao da ne zna šta da radi i da ne zna kako da zaustavi bezbjedno avion.

Robert Morgan, kontrolor ljetenja na međunarodnom aerodromu Palm Bič, bio je na pauzi kada je kolega došao da ga upozori na situaciju. Iako je bio instruktor ljetenja sa više od 20 godina u kontroli vazdušnog saobraćaja, Morgan nikada nije upravljao specifičnim modelom – jednomotornom Cesnom 208 – ali je koristio mapu pilotske kabine aviona da bi dao uputstva letaču.

„Znao sam da avion leti kao i svaki drugi avion. Samo sam znao da ga moram smiriti, uputiti ga na pistu i reći mu kako da smanji snagu da bi mogao da se pripremi za slijetanje“, rekao je Morgan za američke medije.

Uz njegove sugestije, avion je bezbjedno sletio, a putnik i Morgan su se zatim sreli na pisti.

Bio je to toliko emotivan i uzbudljiv trenutak da Morgan nije čuo ime tog čovjeka, a ime putnika nije zabilježeno ni u arhiviranoj radio razmjeni.

„Osjećao sam se kao da ću zaplakati, jer sam imao toliko adrenalina. Taj čovjek je samo želio da ode svojoj kući, supruga mu je u drugom stanju. Nisam stigao ni da ga pitam kako se zove“, rekao je Morgan za Si-En-En.

Federalna uprava za letjenje saopštila je da je avion privatno registrovan na adresu u državi Konektikat, a vatrogasna spasilačka služba okruga Palm Bič prevezla je pilota u bolnicu. Ime i stanje pilota nisu objavljeni.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me