(FOTO-VIDEO) Milatović: Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru

Foto: RTCG

U toku je inauguracija novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića na sjednici Skupštine Crne Gore u Podgorici.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je sjednicu, nakon čega je intonirana himna Crne Gore. 

Nakon što je položio zakletvu, Milatović je kazao da mu je čast što će biti predsjednik Crne Gore, zemlje u kojoj je rođen i koju beskrajno voli. 

“Biću istinski predsjednik svih građana nezavisno od njihove nacionalne i vjerske pripadnosti”, kazao je on. 

On je poručio da su pred njim i ostalim donosiocima odluka veliki zadaci koje će izvršavati u slobodnijem ambijentu.

“Eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih i nezavisnih institucija, afirmacija ljudskih prava, nepristrasna distribucija pravde, društvo jednakih šansi, kao i uspostavljanje održivog ekonomskog modela zahtijevaće punu posvećenost kako donosilaca odluka, tako i onih koji te odluke izvršavaju”, kazao je on.  

Milatović je kazao da je pomirena Crna Gora, jedina prava. 

“Nikada više ne smijemo dozvoliti da  se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno. Nikada ne smijemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredjeljenja bude uskraćen za uspjeh u životu”, poručio je Milatović. 

Naglasio je da će biti kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. 

“Institucionalni sistem kreiran po mjeri jedne partije nije izdržao izazove koje je sa sobom donijela promjena izvršne vlasti. Siguran sam da smo iz tog iskustva izvukli pouke”, rekao je Milatović. 

Bez ekomnomski nezavisnog građana, nema ni demokratije, poručio je on. 

“U narednom periodu moramo raditi na kreiranju održivijeg ekonomskog modela kao i otvaranju novih radnih mjesta”, rekao je on i poručio da će raditi na ekonomskoj promociji Crne Gore. 

Ne smije i neće biti odstupanja od strateških pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio evropske i evroatlantske porodice. 

“U civilazijskoj ravni za mene nema dvojbe gdje pripadamo. pripadamo Evropi koja je ujedinjena u njenoj različiti. Crna Gora će nastaviti da korača ka ispunjenju njenih vanjskopolitičkih i strateških opredjeljenja”, kazao je Milatović. 

Svečanom činu prisustvuje preko 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Na inauguraciju je došao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Facebook

Predsjednik Srbije Vučić oko 10 sati i 30 minuta sletio je na podgorički aerodrom nakon čega se sastao sa predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem.

Među zvanicama koje pristižu u plenarnu salu su nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši premijeri Zdravko Krivokapić i Igor Lukšić, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Dragan K. Vukčević, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić, ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantouli…

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Foto: PRESS

Od poslanika, u sali su, pored ostalih, predstavnici Demokrata (Dragan Krapović, Zdenka Popović, Momo Koprivica, Tamara Vujović i Albin Ćeman), Nove srpske demokratije (Jelena Božović i Dejan Đurović), Pokreta za promjene (Vladan Raičević i bivši član i poslanik te stranke Nikola Bajčević), Radničke partije (Maksim Vučinić), Ujedinjene Crne Gore (Vladimir Dobričanin), Demosa (Miodrag Lekić)…

Na inauguraciju su stigli i poslanik i bivši premijer Duško Marković, bivši dugogodišnji šef parlamenta Ranko Krivokapić, nekadašnji predsjednik Skupštine Darko Pajović, ambasador Francuske Kristijan Timonije, poslanici Demokratske partije socijalista (Aleksandra Vuković, Mevludin Nuhodžić, Jovnka Laličić, Liuđ Škrelja i Nikola Rakočević), poslanici Nove i Demokratske narodne partije (Slaven Radunović) Jovan Vučurović, Budimir Aleksić, Janko Milatović i Predrag Bulatović), Pokreta za promjene (Branka Bošnjak i Branko Radulović), poslanici Socijalističke narodne partije (Bogdan Božović i Dragan Vukić), poslanik Force Genci Nimanbegu…

U plenarnoj sali su i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Velike Britanije ser Stjuart Pič, ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks.

Nakon inauguracije Milatović će prirediti prijem sa suprugom Milenom u Vili Gorica.

“Na sjednici će, pred poslanicima u Skupštini, izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika“, saopšteno je ranije iz Skupštine.

Prenos uživo možete pratiti na našem portalu:

Svečanost povodom polaganja zakletve novog predsjednika ranije je održavana na Cetinju.

Milatović je prethodnih dana kazao da će zakletvi prisustvovati većina šefova država iz regiona. Dolazak su potvrdili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Od evropskih zvaničnika izvjesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsjednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

“Inauguracija je svečani čin uvođenja u predsjedničku dužnost. Ona treba biti primjer najviših demokratskih standarda i upravo je zato predviđena u Skupštini Crne Gore. Građani su mi dali povjerenje da uradim sve što je u mojoj moći da Crna Gora postane istinski demokratsko društvo”, napisao je Milatović ranije na Tviteru.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 11. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 odsto glasova.

Foto: Media biro

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države se bira neposrednim izborima na pet godina.

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Izvor: RTCG

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.