Grad teatar: Budva ponovo postala velika pozornica

Foto: Grad teatar

Koncertom Big Benda RTS-a i džez pijaniste Uroša Perića preksinoć je počelo 37. izdanje festivala “Grad teatar” u Budvi. Festivalski moto ove godine je “Snaga, hrabrost i glupost”. Na ceremoniji otvaranja prije koncerta najprije se obratila Milena Lubarda Marojević, direktorka JU “Grad teatar”.

Ona je istakla da je ove godine bilo upitno održavanje festivala “Grad teatar”, a s obzirom na okolnosti u budvanskoj opštinskoj upravi, koja je osnivač i glavni finansijer. No, dodala je, brzom reakcijom Vlade i Predsjednika Crne Gore uspostavljeni su uslovi da se festival održi.

Uroš Perić, foto: Grad teatar

– Kada u Budvi, naročito na “Gradu teatru” slušamo džez, onda se uvijek iznova sjećamo našeg sugrađanina Nikole Mima Mitrovića uz čiju ljubav prema džez muzici i ljudima su mnogi od nas koji smo večeras ovdje odrastali, uključujući i naše goste, Big Bend RTS. Mimo je otpočeo to prijateljstvo koje traje već godinama i koje je preraslo u saradnju između dvije važne institucije kakve su festival “Grad teatar” i Muzička produkcija RTS, a zahvaljujući kojoj smo preksinoć imali priliku da po prvi put u Crnoj Gori čujemo uživo dječiji hor “Kolibri” kao i da večeras uživamo u vrhunskom izvođenju poznatih melodija – rekla je Lubarda Marojević.

Milena Lubarda Marojević, foto: Grad teatar

Prisutnima se, u ime osnivača i glavnog pokrovitelja festivala, Opštine Budva, obratio Nikola Jovanović, predsjednik SO Budva.

– Za Opštinu Budva ovaj festival znači mnogo, posebno kada svjedočimo trenutku kada smo finalisti za dobijanje prestižne titule Evropske prijestonice kulture čiji je “Grad teatar” neizostavni dio. “Grad teatar” je ustanova koja Budvu čini elitnom destinacijom, ne samo turističkom već i kulturnom i koja svjedoči da je kultura u razvoju opštine Budva prisutna već odavno. “Grad teatar” je, kao što znate, od 2021. godine član Evropske asocijacije festivala i to najbolje svjedoči o renomiranosti ovog festivala koja nije samo regionalna, već je svjetska – kazao je Jovanović.

Festival je otvorila književnica i rediteljka Vida Ognjenović, navodeći da se “uz svjetlost zvijezda, podiže 37. put festivalska zastava na izmaštani jarbol. Počinje festival `Grad teatar`, Budva ponovo postaje pozornica”.

– Po starom budvanskom zakoniku: “Ko dobrovoljno uđe u ovaj grad i u njemu prenoći, postaje Budvanin”. Ko u ovo naše doba uđe u Budvu za vrijeme festivala i prati iz večeri u veče festivalske staze, ne mora da postane Budvanin, ali neizbježno postaje zavjerenik pozorišta, muzike, plesa i literature – rekla je Ognjenović. Za dugovječnost festivala zasluža je publika, i obraćajući joj se dodala:

– Ostanite uz nas, da istrajavamo u uvjerenju da je umjetnost moćna, jer počiva na slobodnom istraživanju svijeta i otvoreno priziva mir i sporazumijevanje. Hajde da se naoružamo ljubavlju i umjetničkim zamahom. Hajde da zajedno kažemo NE vještačkim podjelama na naše i njihove. Mi smo vaši i vi ste naši. Svi smo mi – MI – poručila je Ognjenović.

image
Đorđe Matić, foto: Grad teatar

Festivalski program nastavlja se u petak, 7. jula, na Trgu pjesnika, a prvi gost biće književnik, esejista i kritičar prof. Đorđe Matić. Ovom prilikom predstaviće svoj roman “Niotkud s ljubavlju”. Moderator večeri je Nebojša Grujičić, novinar i publicista, navode iz festivalske pres službe.

Izvor: Dan

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.