Građani ispred zgrade opštine Zvečan, KFOR postavio bodljikavu žicu

Foto: Tajnjug/AP/N1

Na sjeveru Kosova i Metohije je mirno. KFOR je i dalje oko zgrade Opštine u Zvečanu. Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se i danas ispred ograde i bodljikave žice koju je postavio KFOR.

NATO šalje još 700 vojnika na KiM.

Tokom noći u srpskom dijelu Orahovca, na jednom od automobila i vratima garaže, crnom bojom ispisani su natpisi UČK, javlja dopisnik RTS-a.

Govoreći o zdravstvenom stanju najteže povrijeđenog Dragiše Galjka, direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatko Elek kaže da poslije jutrošnje vizite i hirurškog kolegijuma njegovo zdravstveno stanje je nešto stabilnije, ali ne toliko dobro da bi bio prebačen na odjeljenje hirurgije.

“Noćas je primio još dvije jedinice krvi. Nadamo se da će se to krvarenje postepeno zaustaviti i da ćemo u narednim danima imati blagi oporavak. Sigurno će liječenje potrajati mnogo, mnogo duže nego što smo očekivali”, navodi Elek.

Kako javlja dopisnik RTS-a, na ogradama sa bodljikavom žicom u Zvečanu građani su okačili srpske zastave.

U Leposaviću su na bodljikavu žicu okupljeni građani postavili šestokraku zvijezdu na žutoj podlozi, kao znak koji simbolizuje stradanje Jevreja pod nacistima i život u getu.

Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine Opštine Zvečan, ponovio je zahtjev za povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa sjevera KiM.

“Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na sjeveru KiM, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu”, rekao je Milosavljević.

Razvijena je uz aplauz srpska zastava dugačka 250 metara. Milosavljević je pozvao građane na miran protest.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocijenio za Dojče vele da su događaji na sjeveru KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rješenje kroz postojeći dijalog.

Ukazao je da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vrijeme i istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta.

Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a u regionu pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da to može se riješi samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog.

“Dakle, jačanjem NATO-a jačaju i garancije da će biti spriječena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da riješi – uz sve moje poštovanje prema NATO-u. Nije na NATO-u da ovo rješava, nama treba političko rješenje. I očigledno je da obije strane moraju da urade svoj dio”, naglasio je Lajčak.

Njegovo mišljenje je da je razlog za eskalaciju na sjeveru KiM duboko nepovjerenje između Srba i Albanaca.

Ukazao je da je na izborima u četiri opštine na sjeveru KiM izlaznost bila 3,4 odsto i da novoizabrani gradonačelnici jesu ispunili zakonske kriterijume, ali da, kada se govori o legitimnosti ili reprezentativnosti, postoji veliki znak pitanja.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da rasporedi još 700 vojnika na Kosovu i Metohiji.

Borelj je prethodno izjavio da radi na organizaciji dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine i da očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na sjeveru, a da demonstranti odstupe.

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manervima NATO-a prva je posljedica koju će vlada Aljbina Kurtija osjetiti zbog akcija na sjeveru KiM, rekao je u Prištini američki ambasador Džefri Hovenijer.

Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posjete prištinskih zvaničnika Americi. Takođe, SAD obustavljaju svaku vrstu pomoći Amerike za nova priznanja i članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je u intervjuu za Si-En-En, nakon što su SAD preduzele mjere protiv Prištine zbog dešavanja na sjeveru KiM, da se prištinska vlast “suočava sa ultranacionalistima koje plaća Beograd, a koji se dive Putinu”.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je sa najbližim saradnicima dio snaga Vojske Srbije koje su preventivno razmještene, poslije odluke predsjednika Republike da se stepen borbene gotovosti podigne na najviši nivo.

Izvor: RTS

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.