Greta Garbo: Ledena kraljica Holivuda

Greta Garbo (18. septembar 1905 — 16. april 1990), američka glumica švedskog porijekla i jedna od najvećih filmskih zvijezda tridesetih godina 20. vijeka.

Već sa svojim trećim filmom — Put i đavo iz 1926, Garbo je postala toliko popularna da je njen prvi zvučni film, Ana Kristi, reklamiran pod sloganom – Garbo govori!. Ovaj film joj je donio prvu nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu i status međunarodne zvijezde.

Drugi poznati filmovi u kojima je igrala su: Romansa, Grand hotel, Ana Karenjina, Dama s kamelijama i Ninočka. Posle neuspjeha filma Žena sa dva lica, dvadesetsedmog u njenoj karijeri, Greta se povukla sa filma.

Na kraju filmske karijere imala je četiri nominacije za Oskara. Američki filmski institut ju je uvrstio među pet najboljih glumica dvadesetog vijeka.

Greta se nije udavala, nije imala djece i živjela je sama. Ljubavne afere koje je imala sa brojnim glumicama bile su javna tajna. Garbo je vješto izbegavala intervjue i pojavljivanja u javnosti, te je od 1941. kada se povukla, pa do smrti 1990. godine stvorila svojevrstan mit o sebi kao jednoj od najmisterioznijih javnih ličnosti.

Bila je tajanstvena i nekomunikativna, te nije ni čudo što je dala jedan od najkraćih intervjua u istoriji. Kada je novinar počeo razgovor rečenicom: Znate, pitam se… Garbo je odsječno odgovorila: A zašto se pitate? i otišla.

Priredio: Dragan Leković

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.